Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków

  • wyświetlono: 39398 |
  • dodany do książki kucharskiej: 24 |
  • polecenia: 5

Pączki są pyszne,długo świeże,po prostu pączki idealne:)

10533453_606551092790890_2145939205476450569_n

Składniki

Zaczyn:
50 g świeżych drożdży
4 łyżki (z czubkiem) cukru
300 ml ciepłego mleka
3 łyżki (z czubkiem ) mąki

ok. 700-750 g mąki tortowej
200 g ugotowanych,dobrze ugniecionych,przestudzonych ziemniaków
3 żółtka
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
70 g masła (chociaż większa ilość też nie zaszkodzi )

konfitura różana (lub inna,ulubiona)

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków

  • pączki z ziemniakami1. Zaczyn:
    Do miski rozkruszmy drożdże,wsypujemy cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą.
    Mleko podgrzewamy i wlewamy do mikstury drożdżowo-cukrowej,dodajemy również mąkę. Wszystko mieszmy (by nie było grudek) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.20-30 min.Miskę przykrywamy lnianą ściereczką.
    W między czasie ubijamy jajko z żółtkami do tak zwanej białości.Do ubitych jajek dodajemy stopniowo dobrze ugniecione ziemniaki,cały czas miksujemy. Powstanie dość gęsta masa.
  • pączki z ziemniakami2. Ok. 500 g przesianej mąki oraz cukier waniliowy wsypujemy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto.Do mąki wlewamy zaczyn,delikatnie mieszamy,dodajemy masę ziemniaczano jajeczną,zaczynamy wyrabiać ciasto,pomagając sobie poprzez dolewanie roztopionego i przestudzonego masła oraz dosypując pozostałą mąkę.Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścianek oraz dłoni.
    Naczynie z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (lub krócej).Przykywamy lnianą ściereczką.
  • pączki z ziemniakami3. Ciasto zagniatamy na posypanym mąką blacie,wałkujemy na ok.2 cm i wykrawamy szklanką krążki.
    Krążki ciasta pozostawiamy do wyrośnięcia,przykrywamy ściereczką.
  • paczki z ziemniakami4. W większej,głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej lub smalec (ja na 4 ) i na rozgrzany olej (lub smalec) kładziemy pojedyńcze,wyrośnięte krążki. Smażymy z każdej strony by pączki się dobrze zrumieniły.
  • pączki z ziemniakami5. Usmażone pączki układamy na papierze by się odsączyły z nadmiaru tłuszczu.
    Przestudzone nakłuwamy szprycą i nadziewamy je konfiturą.
  • ciasto formowane dłonią6. Pączki robione drugi raz.Ciasto po dodaniu wódki było bardziej klejące ale ładnie sie formowało,musiałam je tylko podsypywac mąką
  • nadzienie z nutelli7. zrobiłam z marmoladą różana i nutellą
  • paczki8. Takie pączki muszą dłużej wyrastać,dłużej się również smażą

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciePączki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszne pączki

Dodane przez: Paulina16621

Pyszne pączki

Domowe pączki są nie do przebicia....

Pączki

Dodane przez: marida

Pączki z ziemniakami

Smaczne pączusie, które długo trzymają...

Pączki z ziemniaków

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Pączki z ziemniaków

Można robić je na wiele sposobów...

Pączki z ziemniaków

Dodane przez: PolskaGotuje

Pączki z ziemniaków

A co! Tylko gotowane, albo z wody...

image-039psvo

Dodane przez: Mariola123

PĄCZKI Z ZIEMNIAKÓW

Pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków...

pyszne pączki

Dodane przez: Koronowianka

PYSZNE PĄCZKI

Pyszne z nadzieniem różany.Polukrowane...