Macie ochotę na pączki, ale do cukierni jest za daleko, nie chce wam się stać w kolejce, a smażenie kojarzy wam się z paroma godzinami wyjętymi z życia? Porzućcie wymówki. Wykorzystajcie nasz przepis na wyjątkowe, minimalistyczne pączki. 2 niezbędne składniki znajdziecie w najbliższym sklepie osiedlowym. Prostszego przepisu nie znajdziecie, jak internet długi i szeroki. Pączki mogą być nie tylko z ciasta drożdżowego. Mnóstwo smakoszy z całego świata robi je też z innych mas i ciast. W tym wymienić można choćby pączki ziemniaczane czy minipączki serowe. Poznajcie kolejną odmianę tego przysmaku. 

Jak zrobić błyskawiczne pączki z 2 składników?

Wystarczy rolka ciasta francuskiego i rozkłócone białko, które zadziała jak spoiwo dla warstw. Pomoże skleić i utrzymać 3 warstwy ciasta w całości. Ciasto trzeba zwinąć poziomo w kopertę, zakleić białkiem i „wysłać” do garnka z gorącym olejem.

Gotowe, złote i puszyste krążki wystarczy obsypać cukrem pudrem lub, jeśli macie więcej czasu, naciąć i nadziać odrobiną dżemu, budyniu, prażonych jabłek, bitej śmietany lub kremu czekoladowego czy waniliowego, np. kremu mascarpone. Nadzienie jest jednak opcjonalne. Podobnie zrobicie bazę do uproszczonych domowych, „leniwych” ptysiów. Wtedy jednak krążki usmażonego ciasta trzeba dociąć w całości, wypełnić spód kremem i nałożyć wierzch. 

Te pączki z uwagi na użyte ciasto, będą zdecydowanie bardziej kruche i delikatniejsze niż klasyczne. Nie ma chyba jednak nikogo, kto nie lubiłby ciasta francuskiego. Jest to więc pewny strzał w 10 na imprezę karnawałową. 

Delikatne pączki z ciasta francuskiego - przepis

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 rozkłócone białko

Dodatkowo: 1/2 litra oleju do smażenia i cukier puder do posypania.

Składniki na prosty krem:

  • 250 ml zimnej śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Rozwińcie ostrożnie ciasto francuskie - rozprostujcie je. 
  2. Posmarujcie białkiem i zacznijcie składać, od siebie, na kopertę poziomo - na pół i jeszcze raz na pół. 
  3. Wytnijcie foremką lub szklanką o niedużej średnicy krążki w cieście. 
  4. Rozgrzejcie olej. Po chwili sprawdźcie, czy jest już nagrzany: wrzućcie do garnka niewielką ilość ciasta. Gdy wypłynie od razu na wierzch, tłuszcz jest już gotowy do smażenia. 
  5. Smażcie pączki porcjami na złotobrązowy kolor, na średnim ogniu.
  6. Przełóżcie na ręcznik papierowy, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
  7. Wystudźcie i posypcie cukrem pudrem lub przygotujcie dodatkowo krem, a następnie oprószcie cukrem.
  8. Zróbcie nadzienie: ubijcie zimną kremówkę na sztywno, dodając partiami cukier. 
  9. Przełóżcie gotowy krem do worka cukierniczego lub nadziewajcie łyżką 
  10. W każdym pączku zróbcie dziurkę, włóżcie do środka końcówkę worka i nadziewajcie.