Najlepsze, babcine pączki na tłusty czwartek krok po kroku

  • wyświetlono: 25646 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Moja babcia jest pączkowa mistrzynią.Ma to szczęście, że w naszej rodzinie, z pokolenia na pokolenie przekazywany jest najlepszy na świecie przepis na te słodkie cuda.Dziś się nim podzielę. :)

Białagłowka
  • 160min

Składniki

1kg mąki (500)
2 szklanki mleka
8 jajek
cukier waniliowy
5 dag drożdży
2 łyżki stołowe spirytusu
4 łyżki stołowe cukru
pół kostki masła (około 100g)
łyżeczka soli
marmolada
tłuszcz do smażenia (dobrze jest wymieszać olej ze smalcem)

Sposób przygotowania przepisu:

Najlepsze, babcine pączki na tłusty czwartek krok po kroku

  • 1. Z jednej szklanki mleka, łyżki cukru i kilku łyżek mąki robimy rozczyn.
    Drożdże kruszymy do miski (dobrze, by nie była metalowa), zasypujemy cukrem, ucieramy.
    Gdy ruszą, dolewamy letnie mleko i wsypujemy mąkę.

    Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by podrosło.
    Gdy rozczyn będzie gotowy, do dużej miski przesiewamy kilogram mąki i wlewamy do niej podkarmione drożdże. Dokładnie mieszamy.
    Zaraz po rozczynie dolewamy po kolei jajka, drugą szklankę mleka, spirytus, cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy, na koniec dolewamy masło.
    Ugniatamy do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od rąk, po czym jeszcze około 10 minut.
    Powinno być dość luźne.
    Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; powinno podwoić swoją objętość.


    Gdy ciasto wyrośnie zaczynamy lepienie.
  • Odrywamy odpowiednią ilość ciasta.2. Odrywamy odpowiednią ilość ciasta.
  • Układamy w rękach do jak najokrąglejszej postaci3. Układamy w rękach do jak najokrąglejszej postaci.
  • Nadziewamy marmoladą4. Nadziewamy marmoladą.
    Nie należy nakładać zbyt dużo nadzienia, by podczas smażenia nie wyciekło.
  • Zaklejamy5. Porządnie zaklejamy kulkę.
  • "moczymy" w mące6. "Moczymy" w mące, by nie przykleiły się do papieru
    i spokojnie rosły.
    Gotowe, nadziane pączki odkładamy (niezbyt blisko siebie) na przygotowany wcześniej papier posypany mąką.
    Czekamy do ich podrośnięcia.
  • Gotujemy na parze7. Układamy wyrośnięte kulki na parze i przykrywamy
    szczelnie dopasowaną miseczką.
    Po około minucie (gdy podwoją objętość) zdejmujemy je i wrzucamy do tłuszczu.
  • Smażymy8. Wrzucamy je na gorący tłuszcz i smażymy do zrumienienia z obydwu stron.
  • Smakujemy!9. Posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem i rozkoszujemy się ich przepysznym smakiem. :)

Porady

Potrzebne będą dwa spore garnki.
Jeden do gotowania na parze i jeden wypełniony do połowy tłuszczem.
Jeśli mamy siatkę do pary można ją oczywiście wykorzystać, jeśli nie - jak ja zakładamy czystą ściereczkę i oplatamy ją gumką, by nie zjeżdżała z garnka i stabilnie trzymała pączki.

Na początku, nieco wcześniej dobrze jest wystawić potrzebne składniki z lodówki, by były w temperaturze pokojowej.
Jajka można wbić do miski, lekko roztrzepać widelcem, mleko już lekko podgrzać, to samo z margaryną lub masłem i pozostawić gotowe do użycia.

Do układania pączków dobrze jest przygotować duży stół, dość blisko kaloryfera.
Na stół powinniśmy założyć "izolację", to jest grubszy ręcznik, a ten obłożyć papierem do pieczenia i posypać go mąką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciTłusty CzwartekPączkibabcine przepisy

Komentarze

Podobne przepisy

Przepis na pyszne kokosowe pralinki Rafaello

Dodane przez: Annie_Ka

Pyszne kokosowe pralinki Rafaello - filmik...

Domowe kuleczki Rafaello.

PĄCZKI NAJLEPSZE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

NAJLEPSZE NA ŚWIECIE PĄCZKI

Wypełnione po brzegi truskawkową...

Pyszne pączki!

Dodane przez: nataliaa92

Najlepsze pączki na świecie!

Pączki są naprawdę pyszne a na...

Pączki (babcine).

Dodane przez: Di bloguje

Pączki (babcine)

Jest to przepis mojej babci i już...

Babcine faworki

Dodane przez: Kasia_S

Najlepsze babcine faworki

Ciasto nie jest twarde, nawet na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE