Z tym przepisem zapomnicie o tradycyjnych, mącznych plackach. Nic nie będzie wam „siedzieć” na żołądku. Jego zaletą jest szybkość przygotowania (siemię musi tylko spulchnić ciasto i możecie je smażyć). Dodatkowym atutem jest możliwość przygotowania na bazie 1 podstawowego przepisu zarówno placków na słono, jak i na słodko. Jeśli myślicie o szybkim deserze, ale nie chcecie smażyć tłustych racuchów, placki z siemieniem lnianym będą genialną alternatywą. Przepis na te placki na stałe wejdzie do waszego menu. 

Jak zrobić proste placki z siemienia lnianego?

Mielone siemię lniane w połączeniu z jajkami i kilkoma innymi składnikami, zadziała jak mąka. Spulchni ciasto i sprawi, że na patelni zamieni się ono w puszyste racuszki. Zmielcie nasionka tuż przed wykorzystaniem - dzięki temu nie stracicie cennych wartości odżywczych siemienia. Do tego wystarczy dodać mleko, wodę i sól. Takie racuchy możecie podać nie tylko z jabłkami, ale również z gruszkami czy ze śliwkami. W sezonie sprawdzą się kawałki świeżych truskawek czy też mus ze zmiksowanych jagód lub malin.

Jeśli nie chcecie, by placki piły tłuszcz, smażcie je na teflonowej patelni. Siemię lniane zawiera również olej, który będzie wydzielał się podczas smażenia, co pomoże zapobiec przywieraniu placuszków. 

Placki z siemieniem lnianym - przepis

Składniki (na 12 placuszków):

  • 4 jajka
  • 8 łyżek mielonego siemienia lnianego
  • 8 łyżek mleka
  • 8 łyżek wody
  • szczypta soli
  • 8 średnich jabłek
  • 1-2 szczypty cynamonu (lub tyle, ile lubicie)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóżcie siemię, mleko, jajka, wodę i sól. Dokładnie wymieszajcie lub krótko zmiksujcie do połączenia składników.
  2. Odstawcie na bok na 5 minut, by siemię lniane zaczęło żelować masę na placki (powinna zgęstnieć do konsystencji kleiku).
  3. W międzyczasie obierzcie jabłka i zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki. Wymieszajcie z cynamonem.
  4. Nagrzejcie patelnię z niewielką ilością oleju lub teflonową. Za pomocą łyżki przełóżcie na nią po 2-3 porcje ciasta, lekko spłaszczcie.
  5. Smażcie na złoto. Podawajcie z cukrem pudrem i startymi jabłkami z cynamonem - surowymi lub podprażonymi*.

*Jeśli macie chwilę czasu, na osobnej patelni, gdy placki się smażą, możecie podprażyć jabłka z cynamonem i podać całość jako śniadanie lub deser na ciepło. Placuszki nadają się też na lekki obiad

Placki z siemieniem lnianym na słono

Placki z siemienia lnianego możecie też przygotować w wytrawnej wersji. Wtedy do podstawowego ciasta dodajcie starte i odciśnięte ziemniaki, pieczarki lub cukinię, a nawet trochę mielonego mięsa z kurczaka. Aby całość związała się lepiej, możecie też zetrzeć do środka trochę żółtego sera, który pomoże skleić ciasto w placki, które nie rozpadną się na patelni. Do tego dodajcie ulubione przyprawy, np. oregano, ostrą papryczkę, mieloną słodką paprykę, czosnek granulowany, tymianek czy cząber.