Ogórki papieskie wymagają wyjątkowego dodatku w słoiku. Znane z deserów rodzynki dodadzą ogórkom słodyczy i zrównoważą „moc” intensywnych, typowych przypraw: kopru, czosnku i ziaren czarnego pieprzu. Tak przygotowane ogórki będą nieco pikantne, ale jednocześnie słodkawe. Są one udanym kompromisem między słodkim a ostrym. Co więcej, ogórki papieskie to też doskonała alternatywa dla ogórków gyros, w sosie musztardowym („kozackich”) czy ogórków po cygańsku, w ostrych, bezkompromisowych sosach. 

Jak zrobić ogórki watykańskie? Sprawdźcie i przetestujcie ten przepis. Warto przygotować choć 1 słoik dla tych, którzy mają bardziej wymagające brzuchy i podniebienia. Jeśli chcecie zrobić je tylko na próbę, ilość składników w przepisie możecie śmiało zmniejszyć.

Ogórki papieskie - przepis

Składniki (na ok. 7 słoików o poj. 900 ml):

  • 4 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l octu 
  • 2 szklanki wody
  • 1 opakowanie rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)
  • koper
  • 7 ząbków czosnku
  • 14 kulek pieprzu

Opcjonalnie: goździki - po 2 sztuki na słoik.

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrójcie ogórki w słupki i posólcie*
  2. Odstawcie na bok.
  3. Ocet, wodę i cukier zagotujcie na zalewę, odstawcie do przestygnięcia.
  4. Wyparzcie słoiki i zakrętki wrzątkiem.
  5. Do każdego słoika wrzućcie 1 ząbek czosnku, 2 kulki pieprzu, ok. 15 rodzynek i ewentualnie po 2 goździki.
  6. Włóżcie do słoików ciasno ogórki, zalejcie je jeszcze ciepłą zalewą.
  7. Zakręćcie słoiki i zapasteryzujcie przez 20 minut. 

*Możecie też zachować je w całości, tylko usunąć końcówki i naciąć je na krzyż.

Jak jeść ogórki papieskie?

Najprościej będzie prosto ze słoika - i tak bardzo szybko znikną. Jednak ogórki watykańskie będą też pysznym dodatkiem do past kanapkowych i sałatek. Oprócz tego ogórki z rodzynkami sprawdzą się również w daniach obiadowych, np. z mięsną pieczenią, duszoną wieprzowiną lub zrazami wołowymi, zamiast klasycznych ogórków kiszonych. Będą pasować również do tatara i dań z grilla - w tym np. kaszanki, kiełbasy, żeberek czy karkówki.