Ogórki papieskie wymagają wyjątkowego dodatku w słoiku. Znane z deserów rodzynki dodadzą ogórkom słodyczy i zrównoważą „moc” intensywnych, typowych przypraw: kopru, czosnku i ziaren czarnego pieprzu. Tak przygotowane ogórki będą nieco pikantne, ale jednocześnie słodkawe. Są one udanym kompromisem między słodkim a ostrym. Co więcej, ogórki papieskie to też doskonała alternatywa dla ogórków gyros, w sosie musztardowym („kozackich”) czy ogórków po cygańsku, w ostrych, bezkompromisowych sosach.
Jak zrobić ogórki watykańskie? Sprawdźcie i przetestujcie ten przepis. Warto przygotować choć 1 słoik dla tych, którzy mają bardziej wymagające brzuchy i podniebienia. Jeśli chcecie zrobić je tylko na próbę, ilość składników w przepisie możecie śmiało zmniejszyć.
Ogórki papieskie - przepis
Składniki (na ok. 7 słoików o poj. 900 ml):
- 4 kg ogórków
- 3 łyżki soli
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l octu
- 2 szklanki wody
- 1 opakowanie rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)
- koper
- 7 ząbków czosnku
- 14 kulek pieprzu
Opcjonalnie: goździki - po 2 sztuki na słoik.
Sposób przygotowania:
- Pokrójcie ogórki w słupki i posólcie*
- Odstawcie na bok.
- Ocet, wodę i cukier zagotujcie na zalewę, odstawcie do przestygnięcia.
- Wyparzcie słoiki i zakrętki wrzątkiem.
- Do każdego słoika wrzućcie 1 ząbek czosnku, 2 kulki pieprzu, ok. 15 rodzynek i ewentualnie po 2 goździki.
- Włóżcie do słoików ciasno ogórki, zalejcie je jeszcze ciepłą zalewą.
- Zakręćcie słoiki i zapasteryzujcie przez 20 minut.
*Możecie też zachować je w całości, tylko usunąć końcówki i naciąć je na krzyż.
Jak jeść ogórki papieskie?
Najprościej będzie prosto ze słoika - i tak bardzo szybko znikną. Jednak ogórki watykańskie będą też pysznym dodatkiem do past kanapkowych i sałatek. Oprócz tego ogórki z rodzynkami sprawdzą się również w daniach obiadowych, np. z mięsną pieczenią, duszoną wieprzowiną lub zrazami wołowymi, zamiast klasycznych ogórków kiszonych. Będą pasować również do tatara i dań z grilla - w tym np. kaszanki, kiełbasy, żeberek czy karkówki.
Komentarze