Suche przyprawy, w szczególności pieprz i liść laurowy mogą przyczyniać się do zgorzknienia przetworów. Nie mając pewności, czy ogórki nie zostały przenawożone, lepiej ominąć dodatek tych składników. Wybierajmy w to miejsce liście dębu, winogronowe czy wiśni. Pomogą uzyskać ciekawy smak i nadać chrupkość całej kiszonce.
Przepis na ogórki kiszone bez goryczki
Składniki:
- 2 kilogramy ogórków kiszonych,
- 2 litry wody,
- 4 łyżki soli,
- liść winogronowy lub dębowy,
- kilka ząbków czosnku,
- gałązki kopru,
- kawałki chrzanu.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie oczyszczamy za pomocą szczoteczki i myjemy.
- Dzielimy czosnek, chrzan, koper i liście tak, aby do każdego słoika zmieściła się ta sama porcja.
- Wyparzamy słoiki w gorącej wodzie.
- Przekładamy składniki przyprawy.
- Układamy ciasno ogórki.
- Zalewamy letnią, posoloną wodą.
- Dokładnie zakręcamy i przekładamy do chłodnego i ciemnego miejsca.
Dlaczego obcina się końcówki ogórków do kiszenia?
Ogórki możemy kisić na kilka sposobów - jednym z nich jest obcinanie końcówek po obu stronach. To pozwala przyspieszyć cały proces fermentacji. Jeżeli zależy nam na czasie, warto naciąć ogórki tak, aby otworzyć powierzchnię do kiszenia. W ten sposób składniki przyprawy wejdą głębiej w strukturę warzywa.
W tym przypadku warto pamiętać o dopasowaniu ilości przypraw, takich jak czosnek czy chrzan. Jeżeli kisimy ogórki na ostro - zmieńmy nieco ilość papryczek chili czy innych ostrych dodatków. Zapobiegniemy w ten sposób nieprzyjemnemu uczuciu pieczenia - szybki proces ukiszenia może wzmagać intensywność przetworów.
Komentarze