Suche przyprawy, w szczególności pieprz i liść laurowy mogą przyczyniać się do zgorzknienia przetworów. Nie mając pewności, czy ogórki nie zostały przenawożone, lepiej ominąć dodatek tych składników. Wybierajmy w to miejsce liście dębu, winogronowe czy wiśni. Pomogą uzyskać ciekawy smak i nadać chrupkość całej kiszonce.

Przepis na ogórki kiszone bez goryczki

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków kiszonych,
  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki soli,
  • liść winogronowy lub dębowy,
  • kilka ząbków czosnku,
  • gałązki kopru,
  • kawałki chrzanu.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie oczyszczamy za pomocą szczoteczki i myjemy.
  2. Dzielimy czosnek, chrzan, koper i liście tak, aby do każdego słoika zmieściła się ta sama porcja.
  3. Wyparzamy słoiki w gorącej wodzie.
  4. Przekładamy składniki przyprawy.
  5. Układamy ciasno ogórki.
  6. Zalewamy letnią, posoloną wodą.
  7. Dokładnie zakręcamy i przekładamy do chłodnego i ciemnego miejsca.

Dlaczego obcina się końcówki ogórków do kiszenia?

Ogórki możemy kisić na kilka sposobów - jednym z nich jest obcinanie końcówek po obu stronach. To pozwala przyspieszyć cały proces fermentacji. Jeżeli zależy nam na czasie, warto naciąć ogórki tak, aby otworzyć powierzchnię do kiszenia. W ten sposób składniki przyprawy wejdą głębiej w strukturę warzywa.

W tym przypadku warto pamiętać o dopasowaniu ilości przypraw, takich jak czosnek czy chrzan. Jeżeli kisimy ogórki na ostro - zmieńmy nieco ilość papryczek chili czy innych ostrych dodatków. Zapobiegniemy w ten sposób nieprzyjemnemu uczuciu pieczenia - szybki proces ukiszenia może wzmagać intensywność przetworów.