Jeśli i was przerasta stanie w kolejce po chleb o 6 czy 7 rano, możemy sobie podać ręce. W takich sytuacjach przydaje się kilka składników z szafki, działający piekarnik i garnek. Wybierzcie taki, który nadaje się do zapiekania (bez plastikowych części) lub inne naczynie. Jeszcze ciepły chleb z gara w duecie z roztapiającym się na nim masłem i solą wystarczy wielu osobom za całe śniadanie, ale będzie też pyszny już po wystudzeniu. Spore ryzyko jednak, że tak długo nie wytrzyma. Nocny chleb jest łatwy do przygotowania. Z tym przepisem każdy może poczuć się jak piekarz, ale nie musicie wypiekać go po „po godzinach”. Uformowany bochenek poczeka na was do rana.

Jak zrobić udany chleb z gara?

Wystarczy połączyć wszystkie suche składniki, dodać mokre (wodę i oliwę), a następnie je wyrobić i przechować przez 8 godzin w lodówce (najwygodniej więc będzie wyrobić chleb wieczorem). Gdy wy będziecie obracać się z boku na bok pod ciepłą kołdrą, chleb będzie dojrzewał w chłodzie. Następnego dnia rano wystarczy potrzymać go przez godzinę w cieple, by jeszcze podrósł, a następnie wyrobić go krótko jeszcze raz, uformować w bochen i włożyć do nagrzanego chwilę wcześniej w piekarniku garnka. Pieczemy chleb w 2 turach: 35 minut w temp. 200 st. C pod przykryciem, a następnie 20 minut już bez przykrywki.

Co dobrego kryje się w bochenku?

Czym wyróżnia się chleb z garnka? Przepis jest bardzo prosty. Oprócz podstawowych składników potrzebujecie 100 g żytnich otrębów. Dzięki nim chleb będzie bardziej sycący i odżywczy. Otręby żytnie zawierają mnóstwo błonnika, który wspiera trawienie, wzmacniającego magnezu oraz potasu i sodu, które wzmacniają serce i pomagają regulować ciśnienie krwi. Mają też dużo wzmacniającego kości i zęby wapnia oraz fosforu. Zamiast żytnich, możecie dodać do chleba również otręby pszenne lub owsiane. 

Nocny chleb z garnka - przepis

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typu 750
  • 2 szklanki letniej wody
  • 100 g żytnich otrębów
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszajcie wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże, otręby, sól i cukier. Wlejcie wodę i olej lub oliwę. Wyróbcie na jednolitą masę. 
  2. Przykryjcie miskę folią spożywczą i włóżcie do lodówki na całą noc (8 godzin).
  3. Rano wyjmijcie ciasto z lodówki, odwińcie z folii i ponownie krótko wyróbcie. Uformujcie z ciasta bochenek wielkości garnka (lub innego naczynia w którym chleb będzie się piekł). Połóżcie chleb na kawałku papieru do pieczenia. Nakryjcie czystą ściereczką i odłóżcie na godzinę w ciepłe miejsce z dala od przeciągu. 
  4. Wstawcie na chwilę do piekarnika pusty garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne. Nagrzejcie piec do 240 st. C. 
  5. Wyjmijcie ostrożnie gorące naczynie i przełóżcie do niego chleb wraz z papierem do pieczenia. Wierzch możecie ponacinać żyletką lub zostawić gładki.
  6. Przykryjcie garnek i pieczcie w nieco niższej temp. 200 st. C przez 35 minut. 
  7. Po 35 minutach zdejmijcie pokrywkę i dopieczcie wierzch przez ok. 20 minut. Skórka powinna być rumiana.
  8. Wyjmijcie i wystudźcie lub jedzcie od razu z masełkiem.