pieczenie chleba jakos zawsze mnie przerazalo-kilka razy probowalam z roznych przepisow i nigdy mi nnie wychodzil..z tym przepisem bylo inaczej-wyszedl idealny i pyszny.jest to przepis na bialy podstawowy bochenek-mozecie dodawac swoje smaki i dodatki wedle uznania:)
4.99 (204 ocen)
Porady
jezeli chcecie wykonczyc bochenek ziarnami np sezamem,jak na zdj nr 3-posmarujcie uzywajac pedzla do wypiekow-powierchnie bochenka rozbeltanym bialkiem jajka-cienka warstwa-nastepnie natnijcie i posypcie ziarnami.(przez bialko sie lepiej sie ziarna przykleja i bochenek bedzie lekko lsniacy).BIALKO-NIE ZOLTKO LUB CALE JAJKO,TYLKO BIALKO:) jezeli chcecie wykonczyc bochenek tradycyjnie:jak na foto nr 1 i 2, natrzyjcie lekko maka i natnijcie wtedy powierzchnie:) zamiast pozwalania ciastu wyrosnac w cieple przez godzine-mozna je wstawic na cala noc do lodowki,wtedy wyrosnie ale o wiele wolniej-i np rano mozna upiec z niego swiezy chleb(wtedy wstawic w naoliwionej,przykrytej folia,misce do lodowki. moje rady co do rozczynu i wyrastania ciasta:nie dodawajcie drozdzy do zbyt goracej wody,bo zabije ona drozdze i ciasto nie wyrosnie.cukier to dobra pozywka dla drozdzy,wiec dodajcie go,zeby aktywowac je. nie dajcie ciastu wyrastac w zbyt goracym miejscu-ja raz wstawilam miske do zamknietego,lekko nagrzanego piekarnika i to tez zabilo drozdze,bo od spodu bylo im zbyt cieplo:( oprocz tego: mozna dodac do chleba ziola,cebulke przesmazona,oliwki,suszone pomidory,cokolwiek chcecie,nie trzeba go tez piec w keksowce,ale to jest podstawowy przepis-mozecie uzywac ciemnej maki,orkiszowej,razowej,plus dodac orzechy,nasiona,co chcecie:)
Komentarze