Prosty domowy chleb dla poczatkujacych:)

4.99 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób

pieczenie chleba jakos zawsze mnie przerazalo-kilka razy probowalam z roznych przepisow i nigdy mi nnie wychodzil..z tym przepisem bylo inaczej-wyszedl idealny i pyszny.jest to przepis na bialy podstawowy bochenek-mozecie dodawac swoje smaki i dodatki wedle uznania:)

  • 2 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • na 1 bochenek:

    1) 500g maki pszennej,ja uzylam typu bio.+dodatkowo odrobina do posypania przy wyrabianiu.
    2) saszetka drozdzy instant 7g (np dr.oetker)
    3) 1 lyzeczka soli kuchennej
    4) 1 lyzeczka plaska cukru
    5) ok 300ml cieplej wody
    6) 3 lyzki oleju lub oliwy,plus odrobinka dodatkowo do natluszczenia miski.
Wystaw ocenę:

4.99 (204 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Prosty domowy chleb dla poczatkujacych:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)do cieplej wody dodajemy cukier i drozdze.mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na ok 5min az sie lekko spienia.
    2) w tym czasie do miski dajemy przesiana make,sol,olej,lekko mieszamy.dodajemy rozczyn z wody i drozdzy i mieszamy reka lub lyzka do lekkiego polaczenia sie w ciasto.
    3)kiedy ciasto zaczyna schodzic w kule,zaczynamy mocniej wyrabiac-juz najlepiej reka lub w mikserze z hakiem do ciasta,ale ja wole reka:) lepsze wyczucie konsystencji ciasta. wyrabiamy,ugniatamy az bedzie prawie gladkie,wtedy wykladamy je na omaczony blat i wyrabiamy,rozciagajac i mocno wyrabiajac(by aktywowac gluten) ok 10min.
    4)po 10min wkladamy ciasto do czystej,naoliwionej lekko miski,przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce na godzine,lub do podwojenia sie ciasta(ja ustawilam obok kaloryfera):)
    5) kiedy ciasto wyrosnie,wykladamy je delikatnie z miski na lekko omaczona powierzchnie i wybijamy z niego powietrze,poprzez kilka ugniotow palcami/dlonia.formujemy w ksztalt pilki rugby (owal) i wkladamy do formy keksowki,wylozonej papierem do pieczenia.przykrywamy szmatka i dajemy znowu wyrosnac 30min.
    6)nagrzewamy piekarnik do 220C piekarnik z termoobiegiem, odkrywamy chleb,lekko posypujemy maka(ok pol lyzeczki) i nacinamy ostrym nozem.pieczemy 30min, az bedzie zloto-brazowy,lekko wychodzi z formy a po popukaniu w spod chleba,brzmi jakby byl pusty w srodku.
    7)studzimy i mozna podawac-pyszny z domowym maslem i dzemem:) polecam!

Porady

jezeli chcecie wykonczyc bochenek ziarnami np sezamem,jak na zdj nr 3-posmarujcie uzywajac pedzla do wypiekow-powierchnie bochenka rozbeltanym bialkiem jajka-cienka warstwa-nastepnie natnijcie i posypcie ziarnami.(przez bialko sie lepiej sie ziarna przykleja i bochenek bedzie lekko lsniacy).BIALKO-NIE ZOLTKO LUB CALE JAJKO,TYLKO BIALKO:) jezeli chcecie wykonczyc bochenek tradycyjnie:jak na foto nr 1 i 2, natrzyjcie lekko maka i natnijcie wtedy powierzchnie:) zamiast pozwalania ciastu wyrosnac w cieple przez godzine-mozna je wstawic na cala noc do lodowki,wtedy wyrosnie ale o wiele wolniej-i np rano mozna upiec z niego swiezy chleb(wtedy wstawic w naoliwionej,przykrytej folia,misce do lodowki. moje rady co do rozczynu i wyrastania ciasta:nie dodawajcie drozdzy do zbyt goracej wody,bo zabije ona drozdze i ciasto nie wyrosnie.cukier to dobra pozywka dla drozdzy,wiec dodajcie go,zeby aktywowac je. nie dajcie ciastu wyrastac w zbyt goracym miejscu-ja raz wstawilam miske do zamknietego,lekko nagrzanego piekarnika i to tez zabilo drozdze,bo od spodu bylo im zbyt cieplo:( oprocz tego: mozna dodac do chleba ziola,cebulke przesmazona,oliwki,suszone pomidory,cokolwiek chcecie,nie trzeba go tez piec w keksowce,ale to jest podstawowy przepis-mozecie uzywac ciemnej maki,orkiszowej,razowej,plus dodac orzechy,nasiona,co chcecie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować