Kucharz jest znany z podkręcania tradycyjnych klasyków kuchni polskiej. Na jego blogu znajduje się sporo pomysłów na mięso, w tym na kotlety schabowe. Propozycja kotletów schabowych marynowanych w mleku z dodatkiem marynaty z liśćmi laurowymi była tylko kwestią czasu. Liście pasują doskonale do pieczonego schabu, pasztetów i innych mięs z piekarnika. W marynacie do schabowych, w towarzystwie kilku innych przypraw, również oddadzą cały swój korzenny, lekko ziemisty aromat i smak. Jeśli do tej pory nie dodawaliście ich do marynaty, dorzućcie je przy najbliższej okazji.

Marynata do kotletów schabowych - co warto wiedzieć?

Dzięki mlecznej marynacie z przyprawami, mięso nabiera delikatności, soczystości, a jednocześnie smaku i aromatu przypraw, których użyjecie. Wystarczą 2-4 godziny marynowania, ale jeśli przygotowujecie je sobie wieczorem, możecie zamarynować schabowe nawet na całą noc. Nie zaszkodzi im to.

Kotlety schabowe wychodzą twarde przeważnie, jeśli nie były wcześniej zamarynowane. Warto poświęcić na przygotowanie marynaty chwilę czasu wieczorem lub rano, na parę godzin przed smażeniem. Dla was to chwila i możecie na dłużej zapomnieć o kotletach, a dla marynaty cenny czas, w którym będzie ona „pracować”.

Mięso wyjmijcie z lodówki na chwilę (15-20 minut) przed smażeniem. Powinno przed panierowaniem odzyskać temperaturę pokojową. Jeśli zaczniecie smażyć zimne kotlety, ryzykujecie, że w środku będą one niedosmażone. 

Kotlety schabowe marynowane w mleku z liśćmi laurowymi

Składniki:

  • 600 g środkowego schabu
  • 500 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1/2  łyżeczki pieprzu

Dodatkowo, do panierowania i smażenia: 1 szklanka mąki pszennej, 1 duże jajko i 1 szklanka bułki tartej oraz olej lub smalec. 

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlejcie mleko. Obierzcie i pokrójcie w piórka cebulę, dorzućcie do mleka. Obierzcie też ząbki czosnku, lekko rozgniećcie i wrzućcie do mleka z cebulą w całości.
  2. Utłuczcie w moździerzu lub zmielcie w młynku liście laurowe. 
  3. Dodajcie do marynaty pozostałe przyprawy wraz ze zmielonymi liśćmi i dokładnie wymieszajcie. 
  4. Osuszcie dokładnie schab. Pokrójcie go na kilka kotletów równej grubości.
  5. Rozbijcie lekko tłuczkiem - na grubość, jaką lubicie. Zanurzcie mięso w marynacie tak, by równomiernie pokrywała całe mięso.
  6. Przykryjcie i odłóżcie do lodówki na 3-4 godziny. 
  7. Na 15 minut przed smażeniem wyjmijcie kotlety w marynacie z lodówki. 
  8. Na 3 osobne talerze wbijcie jajka i wsypcie mąkę oraz bułkę tartą. 
  9. Panierujcie kotlety po kolei w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. 
  10. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3-5 minut z każdej strony.

Źródło przepisu: Kuron.com.pl