Jeśli nie macie okrągłej formy z charakterystyczną dziurką, możecie wykorzystać keksówkę. Babka z keksówki również jest dość popularna. Jedno jest pewne: nikt nie chce jeść wysuszonej, kruszącej się baby. Sekretem pysznej, mięciutkiej, pulchnej i sprężystej babki jest tłuszcz. W tym przepisie jest go dość sporo. Popularne są babki ucierane na oleju lub na majonezie, ale jest coś jeszcze lepszego - masło. Dzięki niemu babka zyska też ładniejszy kolor. Aby wyszła, jak trzeba (bez zakalca), wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W czym babka z twarogiem jest lepsza niż inne?
Drugim superskładnikiem oprócz masła jest półtłusty twaróg. Jest on nie tylko źródłem tłuszczu (zawiera ok. 5 g tłuszczu na 100 g), ale również białka (stanowi ono ok. 67% jego składu w suchej masie). Ma też niewiele kalorii (ok. 134 kcal / 100 g). Dodatek białego sera w cieście sprawia, że ma ono lepszą konsystencję. Babka z twarogiem jest wilgotniejsza i puszyste dłużej, niż ciasto bez niego. Zapobiega on przed wysuszeniem się wnętrza babki.
Oprócz masła i twarogu potrzebujecie też samych podstawowych składników: mąki pszennej, cukru, jajek, sody, która pozwoli ciastu wyrosnąć oraz skórki z cytryny lub pomarańczy dla ładniejszego aromatu. Cytrynę z reguły każdy ma w domu i używa do herbaty. Skórkę możecie pominąć lub zamienić część zwykłego cukru na cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, jeśli taki macie.
Wilgotna babka z twarogiem - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 450 - tortowej)
- 250 g półtłustego twarogu
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lub z pomarańczy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- Rozgniećcie twaróg widelcem.
- Przełóżcie miękkie masło do miski i wsypcie cukier. Zmiksujcie na jasną i puszystą masę.
- Do takiej masy wbijajcie partiami po 1 jajku, dodając jednocześnie po trochu skórkę z cytryny i po łyżce twarogu. Cały czas miksujcie.
- Gdy mokre składniki będą już zmiksowane, dodajcie mąkę przesianą z sodą i wymieszajcie lub ostatni raz zmiksujcie do połączenia się składników.
- Wysmarujcie formę do babki masłem i oprószcie mąką. Przełóżcie masę do blaszki.
- Pieczcie w temp. 170 st. C w trybie góra-dół przez ok. godzinę. Pod koniec pieczenia zróbcie próbę patyczka - jeśli po wyjęciu z ciasta będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Wierzch babki oprószcie cukrem pudrem lub polejcie lukrem i obsypcie skórką kandyzowaną z pomarańczy.
Komentarze