Jeśli dorastaliście w latach 90. lub 2000., na pewno nieraz jedliście domową pizzę „po polsku”. Zwykle był to grubszy, drożdżowy placek z sosem pomidorowym (z koncentratu lub keczupu) ze sporą ilością pieczarek i żółtego sera. Ich sklepowym odpowiednikiem są pizzerinki. Pod względem dodatków taka pizza przypominała słynne zapiekanki na bagietce, ale była okrągłym plackiem z piekarnika. Najadali się nim wszyscy. Do tej pory pamiętam wyraźnie drożdżowy posmak ciasta i ten spieczony spód. W tym roku postanowiłam zmienić bazowy przepis na lżejszą domową pizzę. Zapiekanka z serkiem wiejskim świetnie zastąpi ciężkie i dość kaloryczne ciasto.
Pizza z serka wiejskiego - to możliwe i przepyszne
Nie musicie być pizzaiolo, by przygotować domową pizzę. W sklepach są gotowe spody do pizzy dość dobrej jakości, zarówno cienkie, jak i grubsze. Jeśli jednak ograniczacie mąkę i chcecie odchudzić klasyczny przepis, pizza z serka wiejskiego będzie superalternatywą. Możecie ją zrobić aż na 3 sposoby: na patelni, w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej, jeśli macie odpowiednio dużą komorę do pieczenia.
Składniki na spód (serek wiejski z 2 czubatymi łyżkami mąki, jajkiem i przyprawami) trzeba po prostu wymieszać łyżką i wyłożyć spód tortownicy, a następnie podpiec lub podsmażyć z obu stron, wstępnie bez sosu. Potem nakładamy sos, ulubione dodatki, ser i ponownie bardzo krótko pieczemy. Nic trudnego. Nie musicie wyrabiać ciasta, podrzucać nim, formować w locie, czekać i zastanawiać się, czy odpowiednio wyrośnie. Po takiej pizzy wstaje się od stołu bez głodu, ale też bez wrażenia przepełnionego żołądka.
Zapiekanka z serka wiejskiego á la pizza - przepis
Składniki na spód (o śr. 20-22 cm):
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 2 czubate łyżki luksusowej mąki pszennej (typ 500)
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka wody
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub oregano
Dodatki: szynka, salami, kawałki kurczaka, kukurydza, kapary, czosnek marynowany, papryczki chili i jalapeno, papryka konserwowa, ananas, cukinia, bakłażan, cebula, papryka, brokuły, oliwki, rukola, ser feta, mozzarella, ser żółty - cokolwiek lubicie.
Sposób przygotowania:
- Wymieszajcie w misce serek wiejski, mąkę i szczyptę soli. Doprawcie przyprawą do pizzy, wbijcie jajko i ponownie wymieszajcie łyżką na gładką masę.
- Wyłóżcie ciasto na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, uformujcie w okrąg lub inny kształt.
- Pieczcie 10 minut w temp. 180 st. C. - we frytkownicy beztłuszczowej (tryb Bake) lub w piekarniku. Możecie też przesmażyć spód na niewielkiej ilości oliwy, w międzyczasie po 5 minutach obracając placek na 2. stronę.
- Gdy spód się piecze, wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki na sos.
- Podpieczony spód posmarujcie sosem pomidorowym (zostawcie ok. 2 cm wolnego brzegu), posypcie wiórkami startego sera, rozłóżcie ulubione dodatki, wierzch obsypcie serem i zapieczcie przez 3 minuty w temp. 170 st. C (we frytkownicy tryb Bake). Jeśli robicie pizzę na patelni, przełóżcie na rozgrzaną patelnię po smażeniu spodu, przykryjcie i smażcie na średnim ogniu.
Podawajcie z dowolnym sosem (keczupem albo czosnkowym), oliwą lub, jak Włosi - bez żadnego sosu. Jeśli korzystacie ze świeżej bazylii lub rukoli, posypcie nią już pizzę po upieczeniu. Nie zwiędnie, zachowa żywy kolor i będzie ozdobą placka.
Komentarze