O ile królem naszych warzyw jest ziemniak, tak królem polskich owoców - zdecydowanie jabłko. Nie samą szarlotką żyje człowiek - co u progu wiosny można zrobić z jabłek oprócz szarlotki, racuchów, jabłek w cieście, jabłecznika czy nadzienia do naleśników? Zamiast tego zróbcie np. zapiekany ryż z jabłkami pod bezą, owsiankę szarlotkową, lekko zapomniane pieczone jabłka (w całości, z miodem, z konfiturą lub z nadzieniem sernikowym) czy też babeczki jabłkowe, ale bez mąki i bez cukru. Udadzą się równie dobrze, co klasyczne, ale są zdecydowanie lżejsze - sycące, ale nie zapychające. Niezależnie od tego, na co się zdecydujecie, obierek i resztek po jabłkach nie wyrzucajcie. Zróbcie z nich babciną herbatkę lub ocet. Napar działa uspokajająco, detoksykująco i wspiera trawienie - będzie to więc idealny napój na noc. Jest on wskazany również przy kaszlu, anginie i nadciśnieniu.

Jak zrobić nietypowe babeczki jabłkowe?

Przepis jest dziecinnie prosty. Aż trudno uwierzyć, że z zaledwie 3 tanich i tak łatwo dostępnych składników powstaje deser z górnej półki - piankowe babeczki jabłkowe bez cukru i bez mąki. 2 obrane i pozbawione twardych części jabłka miksujemy z 2 jajkami i 2-3 łyżkami jogurtu. Gładką miksturę przelewamy do ceramicznych kokilek do zapiekania i pieczemy 45 minut w temp.180 st. C.

W kwietniu pojawi się dla urozmaicenia owocowego jadłospisu pierwszy rabarbar, który zajadamy jak owoc, choć to właściwie warzywo. Wtedy możecie urozmaicić nim wasze babeczki jabłkowe i zmiksować go wraz z jabłkami.  Do babeczek możecie wykorzystać każdą odmianę jabłek, w zależności od tego, jak słodkie desery lubicie. Dodatkowo, już po upieczeniu, możecie postąpić z nimi jak z kremem brûlée: posypać wierzch brązowym cukrem i za pomocą palnika stworzyć chrupiącą cukrową skorupkę. Dodatek cukru zrównoważy kwaskowate dzięki rabarbarowi babeczki. 

Przepis na babeczki jabłkowe bez grama mąki 

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 2 duże jajka
  • 2-3 łyżki naturalnego jogurtu 

Opcjonalnie, do smaku: cynamon lub kakao do posypania wierzchu babeczek (możecie też je wymieszać).

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i obierzcie jabłka. Wykrójcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie drobniej.
  2. Przełóżcie do blendera. Wbijcie jajka, dodajcie jogurt i zmiksujcie na gładką masę. 
  3. Przelejcie do kokilek żarooodpornych. Posypcie cynamonem, jeśli macie. 
  4. Pieczcie ok. 45 minut w temp. 180 st. C. 

Babeczki po upieczeniu będą mieć konsystencję gęstego, ale lekkiego, napowietrzonego piankowego musu.