Śniadanie zdąży dojść, podczas gdy wy pójdziecie na niespieszną poranną kąpiel. Po wyjściu z łazienki, jeszcze w szlafroku, spałaszujecie sycące, odżywcze i wysokobiałkowe małe co nieco na ciepło. Serek wiejski, w zależności od konkretnego produktu, ma od 11 do nawet 30 g białka. Wstaniecie od stołu bez problemu i nie zachce wam się znowu spać, co może się zdarzyć po klasycznej owsiance z dużą ilością owoców i innych słodkich dodatków. Placek ze słodkimi dodatkami polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. 

Serek wiejski - pyszny i pożywny nie tylko na zimno 

Serek wiejski łatwo znaleźć w wielu polskich lodówkach. Bez niego nie wyobrażają sobie życia ani miłośnicy siłowni, ani zabiegani domownicy. To też świetny produkt, jeśli chcecie zgubić kilka kilogramów. Jest sycący, a przy tym zawiera niewiele kalorii - w 100 g serka bez dodatków jest ok. 98 kcal. Serek jest równie smaczny bez dodatków, jak i na słono - do sałatki z pomidorów i cebuli czy do musli i granoli z owocami. 

Mało kto jednak robi go na ciepło. Można go dodawać zarówno do jajecznicy czy omletów, jak i zrobić z niego prostą zapiekankę - placek. Serek wiejski w piekarniku zyskuje właściwości typowe np. dla mozzarelli - zaczyna się ciągnąć i roztapiać, a przy tym apetycznie się rumieni. Warto z tego skorzystać i zapiec go z dodatkami na śniadanie, np. w weekend. Zapiekanka z serkiem wiejskim potrzebuje ok. 30 minut w piekarniku.

Podajemy wam przepis podstawowy na 2-3 porcje (lub 4 mniejsze). Dodatki zależą od was. Możecie do masy użyć cukru lub całkiem go pominąć i posypać dopiero gotowy już placek np. cukrem pudrem lub polać syropem klonowym czy miodem. Owoce do przybrania również się nadają. 

Podstawowa zapiekanka z serkiem wiejskim - przepis

Składniki:

  • 400 g serka wiejskiego
  • 6 łyżek górskich płatków owsianych
  • 2 białka jaj
  • 1 szczypta soli 

Dodatkowo, opcjonalnie - do podania: kilka łyżeczek ulubionego dżemu, czekodżemu, kremu czekoladowego, miodu lub konfitur. Możecie też dodać wiórki kokosowe lub kawałki orzechów. 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C. Ubijcie białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  2. Odcedźcie serek - zostawcie tylko granulki. Wymieszajcie je delikatnie, by nie przebić piany, z płatkami i białkami.
  3. Przełóżcie masę do naczynia żaroodpornego. 
  4. Pieczcie ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni.

Placek z serka wiejskiego podawajcie z ulubionymi dodatkami na słodko. Wystarczy nawet cukier puder lub odrobina miodu.