Pasztet wielkanocny zawsze był daniem, który można było zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Tata odgrzewał pokrojone kawałki i jadł z sosem pieczeniowym, grzybowym lub żurawiną. W zależności od waszych upodobań, w świątecznym pasztecie mogą znaleźć się zarówno warzywa korzeniowe, jak i borowiki. To nie tylko odświętne danie, ale też pyszny dodatek do kanapek. Ja piekę go z przepisu prababci w garnku żeliwnym z Lidla. Wychodzi o niebo lepszy, niż ze zwykłej brytfanki. Równomiernie rozłożone ciepło ujawnia chrupiącą skórkę, na którą wszyscy czekają. Możecie już teraz zaopatrzyć się w Lidlu w tę ciekawą brytfankę w superpromocji.
Garnek żeliwny Ernesto - służy na lata do pieczenia i gotowania
W garnku żeliwnym Ernesto możecie gotować i piec dania w piekarniku. Jest żaroodporny do 240 stopni Celsjusza. Gotowanie, duszenie, a nawet przyrządzanie na parze nie będzie problemem. Garnek utrzymuje ciepło przez dłuższy czas, dlatego dania mięsne są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Jest wszechstronny - robię w nim pszenny chleb na zakwasie oraz biszkopt.
Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:
Wybrałam brytfannę ze względu na dobrą cenę, jakość, trwałość, wielofunkcyjność. Piękny kolor brytfanny, poręczność, choć jest trochę ciężka :). Piekłam w niej chleb, mięso, warzywa. Rewelacja. Polecam: gdy nie mamy czasu, spieszymy się, można wrzucić mięso-lub nie, warzywa, przyprawy i samo się piecze, a jakie pyszne dania można przyrządzić! Jestem bardzo zadowolona i polecam, warto takie cudo w domu mieć :)
Kupiłam go do pieczenia chleba i jestem bardzo zadowolona. Stosunek ceny do wydajności jest odpowiedni. Jest łatwy do czyszczenia.
Brytfanna idealnie nadaje się do gulaszu i pieczenia chleba. Wszystko jest tutaj! Dobry rozmiar, dobra jakość i najlepsze wyniki.
Jak zrobić pasztet wielkanocny prababci metodą 3:1?
Sekretem dobrego pasztetu była zawsze odpowiednia ilość mięsa. Moja prababcia twierdziła, że nie można oszukać na tym wyrobie. Czuć w każdym kęsie, gdy ktoś pożałował podstawowego składnika lub zmodyfikował przepis. Spod jej ręki pasztet wychodził bardzo smaczny i delikatny. Proporcja 3:1 - odnosi się do 3 identycznych porcji mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego oraz jednej porcji wątróbki. Dostawałam co jakiś czas w prezencie od babci brytfankę żeliwną z pasztetem, a następnie oddawałam jej akcesorium z upieczonym przeze mnie chlebem.
Składniki:
- 400 g szynki
- 400 g karkówki
- 400 g goleni z indyka
- 100g wątróbki indyczej
- pół selera korzeniowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wody
- 3 jajka
- 1 bułka kajzerka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka smalcu
Przygotowanie:
- Na początku moczymy kajzerkę w mleku lub wodzie.
- Następnie gotujemy mięso razem z warzywami.
- Opalamy cebule na palniku i dodajemy do gotowania.
- Wszystkie składniki przeciskamy przez maszynkę do mielenia mięsa i mielimy trzykrotnie.
- Dodajemy do miski jajka i dokładnie wyrabiamy i napowietrzamy.
- Na koniec doprawiamy i dodajemy kajzerkę.
- Smarujemy garnek żeliwny smalcem i przekładamy mięso na pasztet.
- Pieczemy pod przykrywką w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 65 minut.
Komentarze