Pasztet wielkanocny zawsze był daniem, który można było zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Tata odgrzewał pokrojone kawałki i jadł z sosem pieczeniowym, grzybowym lub żurawiną. W zależności od waszych upodobań, w świątecznym pasztecie mogą znaleźć się zarówno warzywa korzeniowe, jak i borowiki. To nie tylko odświętne danie, ale też pyszny dodatek do kanapek. Ja piekę go z przepisu prababci w garnku żeliwnym z Lidla. Wychodzi o niebo lepszy, niż ze zwykłej brytfanki. Równomiernie rozłożone ciepło ujawnia chrupiącą skórkę, na którą wszyscy czekają. Możecie już teraz zaopatrzyć się w Lidlu w tę ciekawą brytfankę w superpromocji.

Garnek żeliwny Ernesto - służy na lata do pieczenia i gotowania

W garnku żeliwnym Ernesto możecie gotować i piec dania w piekarniku. Jest żaroodporny do 240 stopni Celsjusza. Gotowanie, duszenie, a nawet przyrządzanie na parze nie będzie problemem. Garnek utrzymuje ciepło przez dłuższy czas, dlatego dania mięsne są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Jest wszechstronny - robię w nim pszenny chleb na zakwasie oraz biszkopt.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Wybrałam brytfannę ze względu na dobrą cenę, jakość, trwałość, wielofunkcyjność. Piękny kolor brytfanny, poręczność, choć jest trochę ciężka :). Piekłam w niej chleb, mięso, warzywa. Rewelacja. Polecam: gdy nie mamy czasu, spieszymy się, można wrzucić mięso-lub nie, warzywa, przyprawy i samo się piecze, a jakie pyszne dania można przyrządzić! Jestem bardzo zadowolona i polecam, warto takie cudo w domu mieć :)

Kupiłam go do pieczenia chleba i jestem bardzo zadowolona. Stosunek ceny do wydajności jest odpowiedni. Jest łatwy do czyszczenia.

Brytfanna idealnie nadaje się do gulaszu i pieczenia chleba. Wszystko jest tutaj! Dobry rozmiar, dobra jakość i najlepsze wyniki.

Jak zrobić pasztet wielkanocny prababci metodą 3:1?

Sekretem dobrego pasztetu była zawsze odpowiednia ilość mięsa. Moja prababcia twierdziła, że nie można oszukać na tym wyrobie. Czuć w każdym kęsie, gdy ktoś pożałował podstawowego składnika lub zmodyfikował przepis. Spod jej ręki pasztet wychodził bardzo smaczny i delikatny. Proporcja 3:1 - odnosi się do 3 identycznych porcji mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego oraz jednej porcji wątróbki.  Dostawałam co jakiś czas w prezencie od babci brytfankę żeliwną z pasztetem, a następnie oddawałam jej akcesorium z upieczonym przeze mnie chlebem. 

Składniki:

  • 400 g szynki
  • 400 g karkówki
  • 400 g goleni z indyka
  • 100g wątróbki indyczej
  • pół selera korzeniowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka smalcu

Przygotowanie:

  1. Na początku moczymy kajzerkę w mleku lub wodzie.
  2. Następnie gotujemy mięso razem z warzywami.
  3. Opalamy cebule na palniku i dodajemy do gotowania.
  4. Wszystkie składniki przeciskamy przez maszynkę do mielenia mięsa i mielimy trzykrotnie.
  5. Dodajemy do miski jajka i dokładnie wyrabiamy i napowietrzamy.
  6. Na koniec doprawiamy i dodajemy kajzerkę.
  7. Smarujemy garnek żeliwny smalcem i przekładamy mięso na pasztet.
  8. Pieczemy pod przykrywką w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 65 minut.