Żeliwna patelnia ma 1 przewagę nad innymi. Rozprowadza ciepło równomiernie, dzięki czemu cała powierzchnia zapiekanki będzie przysmażona - bez „chłodnych” miejsc. Takie miejsca pojawiają się, gdy korzystacie z wybrzuszonej i zniekształconej patelni. Granit może się zniekształcać, żeliwo jest na to odporne. Zapiekanka na takiej patelni będzie się też szybciej smażyć. Jeśli zamiast żeliwa macie standardową, teflonową patelnię bez skaz, danie wyjdzie równie pyszne.  

Zapiekanka gyros. Wszystko, co lubicie - na szybko, ciepło i w 1 naczyniu

Składniki do zapiekanki gyros znacie dobrze z warstwowej sałatki - uwielbianej przez mnóstwo Polaków. Na patelni również będziemy układać warstwy. Zanim jednak to zrobicie, należy ugotować i odcedzić makaron oraz przesmażyć z przyprawą gyros pierś z kurczaka. Czynności te brzmią znajomo z przepisu na sałatkę.

Cebulę smażymy z papryką, wstępnie obsmażonym kurczakiem i resztą warzyw. Następnie polewamy zawartość patelni połową przygotowanego sosu, przekładamy makaronem, polewamy resztą sosu i posypujemy serem. Reszta robi się sama pod przykrywką - możecie na 20 minut wyjść z kuchni. 

Zapiekanka gyros z makaronem i kurczakiem - przepis

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 150 g suchego makaronu (ilość przed ugotowaniem)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 niewielka puszka kukurydzy
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • 150 g ulubionego keczupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie makaron al dente w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedźcie i wystudźcie.
  2. Filety pokrójcie w grubszą kostkę i przełóżcie do miski. Posólcie, popieprzcie i dodajcie przyprawę gyros, wymieszajcie. 
  3. Posiekajcie cebulę, paprykę i ogórki w kostkę. Odsączcie kukurydzę.
  4. Rozgrzejcie na dużej patelni niewielką ilość tłuszczu. Zeszklijcie cebulę i dodajcie paprykę, wymieszajcie i smażcie ok. 5 minut. 
  5. Dodajcie na patelnię kurczaka i smażcie do całkowitego wysmażenia. 
  6. Następnie dodajcie kukurydzę, ogórki i wymieszajcie. 
  7. Przygotujcie sos: wymieszajcie keczup z jogurtem i majonezem. Doprawcie tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszajcie.
  8. Połowę sosu rozsmarujcie na wierzchu zapiekanki. Rozłóżcie makaron, przełóżcie resztą sosu i obsypcie wierzch serem. 
  9. Przykryjcie patelnię i duście przez ok. 25 minut na średnim ogniu.