Jedno z moich najwcześniejszych wspomnień to właśnie kogel-mogel od mamy. Dostawałam go na osłodę, podczas przeziębienia, wstępnie wymieszany, ale potem sama ucierałam go praktycznie na biało - tak, że ani 1 kryształek cukru nie pozostawał cały. W niedzielę z kolei, na zmianę z kotletami mielonymi, były właśnie racuchy z jabłkami. Gdy więc zobaczyłam przepis Lary Gessler na racuchy z koglem-moglem, uznałam, że muszę się nim z wami podzielić. Ten duet smaków i konsystencji sprawi, że wasze kubki smakowe (tak jak i moje) oszaleją ze szczęścia.
Jak Lara Gessler robi racuchy?
Niewiele osób o tym wie, ale Lara, córka Magdy Gessler, jest dyplomowaną Mistrzynią Cukiernictwa. Tytuł zdobyła w instytucie French Culinary Institute. Racuchy jabłkowe bez drożdży w jej wersji są bardzo proste, ale podkręca je koglem-moglem, który dodaje na ostatnim etapie przygotowania.
Lara obiera jabłka, kroi w plastry i wykraja gniazda nasienne. Krążki jabłkowe zanurza w prostym cieście na bazie mąki, mleka, jajek, sody i proszku do pieczenia. Smaży je po 1-2 minuty z każdej strony na średnim ogniu, a następnie przenosi patelnię (żaroodporną) do piekarnika. Jeśli nie macie takiej patelni (najlepiej żeliwnej, bez plastikowych części), przełóżcie racuchy na blaszkę lub do innego naczynia żaroodpornego i zalejcie szybko sosem (by nie stracił konsystencji, o którą chodzi). Jakim? Pysznym.
To ukręcony na świeżo, cynamonowy kogel-mogel. Racuchy pieczone są tylko przez 2 minuty. Chodzi o to, by skorupka sosu jajecznego się ścięła, a środek pozostał płynny.
Racuchy pieczone z koglem-moglem - przepis Lary Gessler
Składniki:
- 250 ml lekko podgrzanego mleka
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 2 jabłka
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- masło klarowane lub olej do smażenia (ma wypełniać 1 cm głębokości patelni)
Składniki na kogel-mogel:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo: cukier puder, starta skórka z cytryny lub maliny do przybrania.
Sposób przygotowania:
- Wbijcie jajka do miski i rozkłóćcie. Wlejcie ciepłe mleko i ponownie wymieszajcie, aż połączy się z jajkami.
- W drugiej misce wymieszajcie mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wlejcie do środka mleko z jajkami i zmiksujcie blenderem do połączenia składników
- Obierzcie i pokrójcie jabłka w plastry. Skropcie cytryną.
- Rozgrzejcie tłuszcz na patelni, zanurzcie plastry jabłek w cieście i nałóżcie na rozgrzaną patelnię pierwszą partię racuchów. Smażcie na średnim ogniu.
- Gdy po 2 minutach się zarumienią, obróćcie je na 1-2 minuty na 2 stronę. Wyłóżcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Usuńcie resztki ciasta z patelni przed smażeniem kolejnej partii (by się nie przypalały i nie psuły smaku reszty).
- Usmażcie wszystkie jabłka do wykończenia całości lub przełóżcie plastry do szczelnego opakowania i włóżcie do lodówki na później.
- Nagrzejcie piekarnik do 200 st. C z funkcją górnego grilla.
- Utrzyjcie żółtka z cukrem pudrem na jasną, jednolitą i lekką masę. Dodajcie cynamon i wymieszajcie raz jeszcze.
- Rozłóżcie racuchy na blaszce lub patelni żaroodpornej i szybko zalejcie koglem-moglem. Włóżcie od razu do piekarnika.
- Pieczcie przez 2 minuty, by uzyskać skorupkę na koglu-moglu. Środek powinien pozostać płynny, w przeciwnym razie powstanie jajecznica.
- Podawajcie ze skórką startą cytryny lub z malinami.
Źródło przepisu: @lara_gessler (Instagram).
Komentarze