Ciasto z musem czekoladowym to deser, na który ciężko się nie skusić. Zbliża się Dzień Kobiet, a więc okazja, by zrobić taką przyjemność sobie i innym bliskim kobietom. Ciasto składa się z pieczonego spodu i leciutkiej, piankowej warstwy musu z gorzkiej czekolady. Jeśli wolicie słodsze desery, możecie zamienić ją na deserową. Ona również się tutaj sprawdzi.

Jak zrobić piankowe ciasto czekoladowe? Przydatne wskazówki

Mimo że ciasto czekoladowe wygląda bardzo elegancko i stylowo, sposób przygotowania obu jego części jest bardzo prosty i podobny. Do pieczenia możecie wykorzystać formę o średnicy 20-23 cm. Im mniejsza średnica, tym deser będzie wyższy.

Składniki na ciasto czekoladowe i na mus powinny być w temperaturze pokojowej. Trzeba je dokładnie zmiksować i delikatnie, bez pośpiechu i z wyczuciem połączyć. Wyrośnięty w piekarniku spód podczas studzenia zapada się, tworząc dołeczek na mus. Ciasto staje się też wtedy bardziej zwarte, ale nie traci nic ze swojej wilgotności. Możecie je nawet zrobić dzień wcześniej. Gotowe ciasto z musem czekoladowym bardzo łatwo pokroić - nóż wchodzi w nie jak w masło.

Jeżeli dołeczek podczas studzenia nie pojawi się, natnijcie delikatnie ciasto w 2 przeciwległych miejscach, by wyglądało na lekko pęknięte. Nacięcie powinno mieć ok. 2 cm - nie będzie widoczne, wypełnicie je musem. W ten sposób „spuścicie” ze spodu napuszonego ciasta z czekoladą powietrze i z czasem pojawi się dołeczek. Zwykle trzeba po prostu odczekać dłuższą chwilę. 

Ciasto z musem czekoladowym - przepis

Składniki na ciasto (forma o śr. 23 cm):

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • 5 dużych jajek, żółtka i białka osobno
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g drobnego cukru do wypieków

Składniki na mus:

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • 2 łyżeczki żelatyny + 80 ml wody
  • 3 duże jajka (starannie oddzielone żółtka i białka)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 115 g drobnoziarnistego cukru

Opcjonalnie (można pominąć): 1 łyżka likieru pomarańczowego lub kawowego. 

Składniki na polewę (opcjonalną): 

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie ciasto: roztopcie masło w niewielkim garnku. Dodajcie połamaną czekoladę i mieszajcie, aż się roztopi. 
  2. Zmiksujcie w misce żółtka z kakao. Dodajcie do nich roztopione masło z czekoladą i zmiksujcie do połączenia składników. 
  3. W osobnej misce ubijcie białka na sztywno. Łyżka po łyżce dodawajcie cukier, nie przestając ubijać. Piana powinna być szklista i sztywna. 
  4. Dodajcie białka do masy z czekoladą w 2 partiach. Wymieszajcie lub zmiksujcie na niskich obrotach tylko do połączenia (białka nie powinny opaść). 
  5. Wyłóżcie spód i boki formy papierem do pieczenia. Przy formie z niskim rantem zróbcie wyższy kołnierz z papieru (ciasto podczas pieczenia mocno urośnie, a potem opadnie do wysokości formy. 
  6. Pieczcie ok. 30 min. w temp. 180 st. C. Wyjmijcie z pieca i wystudźcie w formie. Podczas studzenia ciasto charakterystycznie opadnie, tworząc na środku dołek. Boki pozostaną lekko uniesione.
  7. Zróbcie mus czekoladowy: zalejcie żelatynę wodą i odłóżcie na 10 minut, by napęczniała. Następnie podgrzejcie ją na niewielkim ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Masa nie może zawrzeć. Zdejmijcie z ognia, przestudźcie. Żelatyna nie powinna na tym etapie stężeć, bo mus się nie uda. 
  8. Roztopcie w garnuszku masło i dodajcie połamaną czekoladę, mieszajcie na niewielkim ogniu, aż się roztopi. 
  9. Zmiksujcie żółtka z kakao i dodajcie do nich roztopioną czekoladę z masłem. Zmiksujcie. 
  10. W osobnej misce ubijcie białka na sztywno. Dodawajcie łyżka po łyżce cukier, ubijając, jak podczas robienia spodu. Piana powinna być sztywna i błyszcząca, jak przy cieście.
  11. Ubite białka dodawajcie do masy czekoladowej jak poprzednio, na 2 razy i delikatnie wymieszajcie do połączenia. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i ewentualnie likier, wymieszajcie delikatnie i dokładnie. Białka, jak poprzednio, nie powinny opaść. 
  12. Przełóżcie mus na upieczony spód.
  13. Jeśli planujecie polewę, przygotujcie ją teraz: śmietankę podgrzewajcie na małym ogniu w rondelku. Gdy będzie gorąca, ale nie wrząca, dodajcie do niej połamana czekoladę, zdejmijcie z ognia i mieszajcie całość do rozpuszczenia się czekolady (kilka minut). W miarę rozpuszczania i stygnięcia, polewa będzie coraz bardziej gęsta i aksamitna. Jeśli czekolada nie chce się topić, podgrzejcie ponownie całość na najmniejszym gazie, jednocześnie cały czas mieszając. Lekko wystudźcie i polejcie gotowe ciasto.
  14. Przykryjcie gotowe ciasto i włóżcie do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na noc. 
  15. Następnego dnia opcjonalnie (jeśli nie robiliście polewy), posypcie kakao lub udekorujcie wiórkami z czekolady.