Kogel-mogel

4.93 (193 ocen)

Kogel mogel to przepis na słodki przysmak z dzieciństwa. Deser przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • Kogel mogel przepis na jedną porcję:
    - surowe żółtko kurzego, lub kaczego domowego jaja
    - 3 łyżeczki cukru
    - kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.93 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kogel-mogel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtko w raz z cukrem przekładamy do filiżanki, i ucieramy energicznie przez kilka minut, do uzyskania puszystej, żółtej, lub białej masy. Pod koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

Porady

1) Kogel- mogel przepis w wersji dla dorosłych: zamiast cytryny można dodać 1-2 łyżeczki alkoholu ( wódka, likier) 2) Zamiast soku z cytryny, mama czasem dodawała łyżeczkę kakao na sam koniec 3) Jeśli nie chce nam się przyrządzić ręcznie deseru, możemy posłużyć się mikserem. Dobry sposób gdy musimy przyrządzić więcej niż jeden taki kubeczek, a nie mamy na to dość siły lub czasu. 4) Niezależnie od końcowego dodatku ( cytryna, kakao, alkohol), możemy na deser nałożyć kleks bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować