Kogel-Mogel

  • wyświetlono: 3763 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 7

Słodki przysmak z dzieciństwa :) Przekazywany z pokolenia na pokolenie.

jaja

Składniki

Na jedną porcję:
- surowe żółtko kurzego, lub kaczego domowego jaja
- 3 łyżeczki cukru
- kilka kropel soku z cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kogel-Mogel

  • 1. Żółtko w raz z cukrem przekładamy do filiżanki, i ucieramy energicznie przez kilka minut, do uzyskania puszystej, żółtej, lub białej masy. Pod koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

Porady

1) Wersja dla dorosłych- zamiast cytryny można dodać 1-2 łyżeczki alkoholu ( wódka, likier)
2) Zamiast soku z cytryny, mama czasem dodawała łyżeczkę kakao na sam koniec
3) Jeśli nie chce nam się przyrządzić ręcznie deseru, możemy posłużyć się mikserem. ( Dobry sposób gdy musimy przyrządzić więcej niż jeden taki kubeczek, a nie mamy na to dość siły lub czasu)
4) Niezależnie od końcowego dodatku ( cytryna, kakao, alkohol), możemy na deser nałożyć kleks bitej śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaDeserjajaprzysmakKogel-mogeldzieciństwodeser jajeczny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Maliny zapiekane w koglu- moglu

Dodane przez: dorota w

Maliny zapiekane w koglu- moglu

Przygotowany przeze mnie deser...

image-083g9mp

Dodane przez: Di bloguje

Walentynkowa szpajza cytrynowa

Szpajza jest deserem śląskim na...

domowy kogel mogel

Dodane przez: Neblina36

Gogol-mogol (гоголь-моголь) "Słodka matrioszka"

Kogel-mogel czyli krem z żółtek,cukru,...

Szpajza cytrynowa - śląskie ptasie mleczko

Dodane przez: ugotujiprzetestuj

Szpajza cytrynowa - śląskie ptasie mleczko

Czy w śląskich domach podaje się...

Domowy serek Danio

Dodane przez: magmir81

Domowy serek "Danio"

Serek homogenizowany naturalny...

puszysty sernik z wiaderka

Dodane przez: katrinaM24

lekki puszysty sernik z wiaderka

ciasto lekkie i puszyste jak chmurka