Racuchy to śniadaniowy, obiadowy i podwieczorkowy pewniak. Nikt nie będzie kręcił na nie nosem. Istnieje tak dużo wariantów tych placków, że praktycznie co tydzień w roku możecie jeść je zupełnie inaczej niż zwykle. Wcale nie muszą być na drożdżach, by były puszyste i wyrośnięte. Mięciusieńkie i wilgotne w środku będą dzięki 3 łyżkom składnika z obiadu. Dodaje się go czasem również do znanych syrników.
Racuchy z twarogiem - jak sprawić, by były jeszcze smaczniejsze?
Racuchy twarogowe możecie zrobić na przynajmniej kilka różnych sposobów. Klasyczne ciasto możecie mocniej przyprawić np. cynamonem i wmieszać do niego kawałki jabłek, innych owoców lub zetrzeć trochę dyni. Dzięki niej nabiorą słonecznego koloru. Racuchy z twarogiem będą smakować świetnie z przyprawą do piernika i (opcjonalnie) tartą marchewką. Jeśli dodatkowo podacie je z kremem mascarpone, uzyskacie smak podobny do klasycznego ciasta marchewkowego. Placki z patelni są jednak o wiele prostsze do zrobienia i trudniejsze do popsucia niż ciasto.
Wśród takich serowych racuchów zdecydowanie najpopularniejsze są syrniki. Są to placuszki ze Wschodu, szczególnie popularne na Ukrainie, Białorusi i w Rosji. Faktycznie smakują jak mini serniczki, bo do masy, oprócz mąki, dodaje się cukier waniliowy. Syrniki podaje się po prostu z cukrem pudrem, jak klasyczny sernik, lub ze świeżymi owocami czy też konfiturą. Aby ciasto było bardziej pulchne i wilgotne, dodaje się czasami również ugotowany ryż. Trzeba wmiksować go do ciasta. Ten sam patent wykorzystacie również przy przygotowaniu racuchów z twarogiem z poniższego przepisu.
Racuchy twarogowe z ryżem - przepis
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 250 g twarogu
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Wsypcie do miski mąkę i cukier, dodajcie jajka i mleko. Zmiksujcie do połączenia składników i uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
- Dodajcie do masy ugotowany ryż i pokruszony twaróg. Zmiksujcie na wolnych obrotach.
- Nabierajcie po 1 łyżce ciasta, rozłóżcie na patelni, formując owalny kształt. Lekko spłaszczcie i smażcie na złoty kolor z obu stron.
- Racuchy twarogowe podawajcie posypane cukrem pudrem lub drobnoziarnistym cukrem.
Komentarze