Kotlety schabowe można marynować np. w mleku i cebuli, w maślance, w oleju z dodatkiem przypraw i soku z cytryny lub połączeniu klasycznych sosów - keczupu i musztardy. Można, ale nie jest to konieczne. Kotlety schabowe nacierane robi się dużo szybciej niż marynowane, a ich smak jest równie obłędny. Na czym polega sekret?

Jakie mięso na kotlety schabowe jest najlepsze?

Podstawą i kluczem do przygotowania wyśmienitych kotletów schabowych jest właściwy wybór mięsa. Musi ono być świeże i jak najwyższej jakości. Na tym produkcie nie ma co oszczędzać.

Świeże mięso ma soczystą, różowawą barwę i jest lekko wilgotne, a tłuszcz znajdujący się na krawędziach ma ładny, biały kolor Jeśli jest żółty - mięso jest stare). Wybierajcie taki kawałek, który ma równomiernie rozłożony tłuszcz, ale też nie jest nim zbyt obrośnięty. Zbyt chude mięso nie zapewni soczystości kotletom schabowym.

Po schab na najlepsze kotlety pójdźcie do rzeźnika albo zaprzyjaźnionego sklepu mięsnego. Marketowe, porcjowane plastry schabu na tackach to nie to samo. Idealnym wyborem będzie mięso z łopatki wieprzowej lub schabu wieprzowego. Oba kawałki mają właściwą proporcję tłuszczu do mięsa, dzięki czemu wasze kotlety będą soczyste.

Możecie wybrać schab z kością lub bez. Dla wielu osób schabowe z kostką są najsmaczniejsze, ale weźcie pod uwagę, że nieco trudniej je przygotować (i również trudniej je dostać, zwykle taki kawałek trzeba wcześniej zamówić). Kotlety ze schabu z kością robione w domowych warunkach przez mniej doświadczonych kucharzy bywają niedosmażone. Dlatego jeśli nie macie na kulinarnym koncie kilogramów usmażonych schaboszczaków, polecamy wam raczej kupić prostsze "w obsłudze" mięso bez kości. 

Gdy już macie dobre mięso na kotlety schabowe, wystarczy kilka chwil przygotowań i czeka was prawdziwa obiadowa uczta. Plastry mięsa wystarczy natrzeć przyprawami i rozbić je tłuczkiem, a następnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej (czyli w tradycyjnej panierce) oraz usmażyć na gorącym smalcu. Niebo w gębie. 

Kotlety schabowe nacierane - przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 grubsze plastry schabu 
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku 
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko "zerówka" w rozmiarze L
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso równomiernie rozbijcie tłuczkiem z obu stron;
  2. Wszystkie przyprawy wymieszajcie ze sobą i dokładnie natrzyjcie tą mieszanką oba plastry mięsa po każdej ze stron;
  3. Następnie mięso równomiernie rozbijcie tłuczkiem. Dzięki temu przyprawy mocniej „wejdą” w schab i będą bardziej wyczuwalne w jego smaku;
  4. Natarte mięso panierujcie najpierw w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej;
  5. Kotlety schabowe nacierane smażcie od razu po opanierowaniu na rozgrzanym smalcu z obu stron do momentu, gdy panierka osiągnie głęboki, złocisty kolor.