Jeśli lubicie klasyczny, pachnący skórką pomarańczową sernik na spodzie z herbatników, ta odmiana również wam się spodoba. Sernik ma delikatną, lekką masę o orzeźwiającym smaku. Możecie go zrobić zarówno z sera z wiaderka, jak i klasycznego, półtłustego, ale zmielonego 2-krotnie białego sera. Sernik pomarańczowy pasuje nie tylko na święta. Złocisty wierzch oprószony cukrem pudrem zaprasza do ukrojenia kolejnego kawałka.

Sernik ze skórką pomarańczową i nie tylko

Sernik ze skórką pomarańczową to nieśmiertelny klasyk. Skórkę dodaje się zarówno do masy, jak i na wierzch ciasta i zalewa lukrem (jak w przypadku sernika krakowskiego). Ten sernik pomarańczowy jest jednak inny, bo oprócz dodawania skórki do masy dolewam 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Póki trwa sezon na pomarańcze, skorzystajcie z niego i kupcie do tego sernika te owoce. Wystarczą 2 sztuki. Wybierzcie pomarańcze deserowe lub „na sok”. Z 1 owocu wyciśniecie ok. 50 ml soku. Nie zastępujcie takiego soku sokiem z butelki czy kartonu - z koncentratu. To zdecydowanie nie to samo. Własnoręcznie wyciskany sok w tym przepisie naprawdę robi różnicę. Nie widać jej, ale zdecydowanie czuć. 

Podczas przygotowania masy najważniejsze jest, by nie przesadzić z jej miksowaniem. Na każdym etapie masę miksujemy tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Trzymajcie się przepisu, w tym czasu i temperatury pieczenia, a wszystko wyjdzie, jak należy. 

Sernik pomarańczowy z sokiem i skórką - przepis

Składniki na spód (na tortownicę o śr. ok. 25 cm):

  • 160 g herbatników maślanych „petit beurre”
  • 50 g masła

Składniki na masę serową: 

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (można zastąpić 2-krotnie zmielonym zwykłym półtłustym twarogiem)
  • 100 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki 36%

Dodatkowo: cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie spód: wyłóżcie formę papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszcie lub zmielcie. Masło stopcie na wolnym ogniu, wymieszajcie z herbatnikami. Przełóżcie na dno formy i dociśnijcie. 
  2. Zajmijcie się masą. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wyszorujcie pomarańcze, wyparzcie skórkę i zetrzyjcie ją na drobnych oczkach tarki. Wyciśnijcie sok i odlejcie 100 ml. 
  3. Zmiksujcie na najniższych obrotach ser z wiaderka z miękkim masłem - tylko do połączenia się składników.
  4. Wsypcie cukier waniliowy i zwykły, ponownie wymieszajcie do połączenia.
  5. Następnie, miksując ciągle na niskich obrotach, wbijajcie do masy po 1 jajku i miksujcie do połączenia. 
  6. Dodajcie mąkę i zmiksujcie ponownie na gładką masę bez grudek. Następnie wsypcie skórkę pomarańczową, wlejcie sok i zmiksujcie. 
  7. Pod koniec miksowania dodajcie śmietankę kremówkę i zmiksujcie do połączenia się składników. 
  8. Wylejcie masę serową na spód z ciasteczek, wyrównajcie. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C i pieczcie 90 minut. Wierzch powinien się zezłocić.
  9. Studźcie w lekko uchylonym piekarniku - w tym czasie sernik dojdzie. 
  10. Wystudzony całkowicie sernik schłodźcie w lodówce. Tuż przed podaniem posypcie cukrem pudrem.