Jeśli lubicie klasyczny, pachnący skórką pomarańczową sernik na spodzie z herbatników, ta odmiana również wam się spodoba. Sernik ma delikatną, lekką masę o orzeźwiającym smaku. Możecie go zrobić zarówno z sera z wiaderka, jak i klasycznego, półtłustego, ale zmielonego 2-krotnie białego sera. Sernik pomarańczowy pasuje nie tylko na święta. Złocisty wierzch oprószony cukrem pudrem zaprasza do ukrojenia kolejnego kawałka.
Sernik ze skórką pomarańczową i nie tylko
Sernik ze skórką pomarańczową to nieśmiertelny klasyk. Skórkę dodaje się zarówno do masy, jak i na wierzch ciasta i zalewa lukrem (jak w przypadku sernika krakowskiego). Ten sernik pomarańczowy jest jednak inny, bo oprócz dodawania skórki do masy dolewam 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Póki trwa sezon na pomarańcze, skorzystajcie z niego i kupcie do tego sernika te owoce. Wystarczą 2 sztuki. Wybierzcie pomarańcze deserowe lub „na sok”. Z 1 owocu wyciśniecie ok. 50 ml soku. Nie zastępujcie takiego soku sokiem z butelki czy kartonu - z koncentratu. To zdecydowanie nie to samo. Własnoręcznie wyciskany sok w tym przepisie naprawdę robi różnicę. Nie widać jej, ale zdecydowanie czuć.
Podczas przygotowania masy najważniejsze jest, by nie przesadzić z jej miksowaniem. Na każdym etapie masę miksujemy tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Trzymajcie się przepisu, w tym czasu i temperatury pieczenia, a wszystko wyjdzie, jak należy.
Sernik pomarańczowy z sokiem i skórką - przepis
Składniki na spód (na tortownicę o śr. ok. 25 cm):
- 160 g herbatników maślanych „petit beurre”
- 50 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (można zastąpić 2-krotnie zmielonym zwykłym półtłustym twarogiem)
- 100 g masła
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 100 ml soku z pomarańczy
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2/3 szklanki śmietany kremówki 36%
Dodatkowo: cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie spód: wyłóżcie formę papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszcie lub zmielcie. Masło stopcie na wolnym ogniu, wymieszajcie z herbatnikami. Przełóżcie na dno formy i dociśnijcie.
- Zajmijcie się masą. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wyszorujcie pomarańcze, wyparzcie skórkę i zetrzyjcie ją na drobnych oczkach tarki. Wyciśnijcie sok i odlejcie 100 ml.
- Zmiksujcie na najniższych obrotach ser z wiaderka z miękkim masłem - tylko do połączenia się składników.
- Wsypcie cukier waniliowy i zwykły, ponownie wymieszajcie do połączenia.
- Następnie, miksując ciągle na niskich obrotach, wbijajcie do masy po 1 jajku i miksujcie do połączenia.
- Dodajcie mąkę i zmiksujcie ponownie na gładką masę bez grudek. Następnie wsypcie skórkę pomarańczową, wlejcie sok i zmiksujcie.
- Pod koniec miksowania dodajcie śmietankę kremówkę i zmiksujcie do połączenia się składników.
- Wylejcie masę serową na spód z ciasteczek, wyrównajcie. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C i pieczcie 90 minut. Wierzch powinien się zezłocić.
- Studźcie w lekko uchylonym piekarniku - w tym czasie sernik dojdzie.
- Wystudzony całkowicie sernik schłodźcie w lodówce. Tuż przed podaniem posypcie cukrem pudrem.
Komentarze