Sernik bez pieczenia możecie zrobić na kilka różnych sposobów. Tego typu serniki najczęściej powstają na spodzie z herbatników lub biszkoptów, które utrzymają wilgotny ser i wchłoną wilgoć. Masa serowa tężeje pod wpływem żelatyny. Jeśli jednak nie chcecie jej używać, ale jednocześnie nie macie ochoty na włączanie piekarnika, jest też alternatywa. Gotowany sernik bez pieczenia przygotujecie w rondlu, w ciągu 20 minut. Oprócz niego potrzebujecie tylko formy i folii spożywczej do wyłożenia blaszki. No i trochę czasu wieczorem. Do przedpołudniowej kawy deser będzie jak znalazł.
Jak zrobić gotowany sernik bez pieczenia?
2-krotnie zmielony twaróg trzeba wymieszać i podgotować z jajkami, margaryną i cukrem oraz budyniem rozpuszczonym w mleku, który zwiąże całość. Pod jego wpływem masa sernikowa zacznie tężeć jeszcze poza lodówką. Jeśli macie ochotę urozmaicić masę serową, możecie wlać do niej 1 świeżo zaparzone espresso. Dzięki temu z lodówki wyjmiecie kawowy sernik bez pieczenia.
Masę doprawić możecie również odrobiną cynamonu, wybranym aromatem do ciast, ziarenkami z laski wanilii lub jej 2-3 kroplami jej ekstraktu. Zamiast posypywać sernik cukrem lub kakao, możecie też przygotować do ciasta prostą polewę czekoladową z 2 tabliczek deserowej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i wymieszanej z kilkoma łyżkami śmietany kremówki 30%.
20-minutowy sernik bez pieczenia - przepis
Składniki (na okrągłą formę o śr. 24-26 cm lub kwadratową o boku 22-24 cm):
- 1 kg twarogu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 duże opakowania okrągłych lub podłużnych biszkoptów
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Opcjonalnie, do posypania: kakao, kawa, cukier puder lub cynamon.
Sposób przygotowania:
- Wymieszajcie ser z jajkami. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozpuśćcie margarynę i wsypcie cukier.
- W zimnym mleku rozpuśćcie proszek budyniowy i dodajcie do margaryny z cukrem. Na końcu dodajcie ser z jajkami i gotujcie na niewielkim ogniu mieszając przez ok. 15 minut, aż masa zgęstnieje.
- Wyłóżcie formę folią spożywczą i warstwą herbatników.
- Na to wylejcie połowę stygnącej masy serowej i wyrównajcie wierzch oraz brzegi.
- Na tym ułóżcie 2. warstwę biszkoptów i drugą połowę masy. Wyrównajcie masę serową szpatułą lub nożem.
- Wstawcie do lodówki na całą noc. W tym czasie masa serowo-budyniowa całkowicie stężeje.
- Tuż przed podaniem oprószcie wierzch cukrem pudrem, kawą, kakao lub cynamonem.
Komentarze