Przepis na te placki nie zawiera cukru, jedynie podstawowe 3 składniki. Podaję je zarówno z miodem, musem owocowym, syropem, jak i masłem i cynamonem, czy też z masełkiem ziołowym, przesmażonym na osobnej patelni szpinakiem czy też szynką, pomidorami i bazylią - przetestowałam i polecam. Tego typu wytrawne kombinacje również będą tu pasować, bo podstawą racuchów jest pyszny, leciutki, uwielbiany we Włoszech serek. 

Jak zrobić placki z ricotty?

Na racuchy z ricotty oprócz serka potrzebować będziecie 3 średnich jajek i 100 g pełnoziarnistej mąki. Wszystko to trzeba razem ręcznie i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Sama używam zwykle mąki owsianej, ale śmiało możecie zastąpić ją również inną o podobnej teksturze, np. krupczatka. Jeśli nie macie gotowej mąki owsianej, możecie zblendować płatki górskie i gotowe. To podstawowe składniki.

Do ciasta wmiksować możecie również cukier puder i cynamon. Takie placki z ricotty świetnie będą smakować np. z prażonymi jabłkami. Innym pomysłem jest skórka z pomarańczy lub z cytryny i cukier waniliowy - dzięki nim racuchy z ricotty upodobnią się do sernika. Część mąki w masie na placki możecie zastąpić wiórkami kokosowymi. Wtedy odłóżcie ciasto na chwilę w chłodne miejsce, by wiórki napęczniały. Dzięki temu racuchy z ricotty będą leciutkie i delikatne. Podajcie je z polewą czekoladową, a powstaną placuszki o smaku znanego, pysznego batona kokosowego.

Inne pomysły na dodatki na słodko to owoce sezonowe, rozmrożone i podgotowane inne dowolne owoce, orzechy włoskie czy pistacje, jogurt, krem czekoladowy czy dżem. 

Przepis na racuchy z ricotty 

Składniki:

  • 500 g ricotty
  • 3 średnie jajka
  • 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej

Dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszajcie w miskę ricottę z jajkami do połączenia składników.
  2. Wsypcie mąkę i dokładnie wymieszajcie, by nie było grudek (możecie też zblendować ciasto).
  3. Rozgrzejcie odrobinę oleju na patelni i kładźcie porcje placków na rozgrzany tłuszcz. Smażcie z 2 stron do zrumienienia.