Nie ma co ukrywać, że przy pączkach jest sporo pracy. Trzeba przygotować rozczyn, porządnie wyrobić ciasto, a później cierpliwie czekać, aż urośnie. Później należy jeszcze powycinać pączki, posmarować je nadzieniem, skleić i usmażyć. Da się jednak przyspieszyć cały ten proces z pomocą jednego, prostego triku. To patent stosowany przez siostrę Anielę ze zgromadzenia Sióstr Salwatorianek, która przyrządzała posiłki dla Jana Pawła II, zanim jeszcze został papieżem.
Trik polega na tym, że zamiast mozolnie wycinać po dwa krążki na pączki, smarować je nadzieniem i zlepiać, wystarczy położyć nadzienie na połowie ciasta w równych odstępach, przykryć je drugim, rozwałkowanym plackiem i dopiero wtedy wycinać pączki szklanką

Pączki z receptury siostry Anieli

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki świeżych drożdży (50 g)
  • 4 łyżki masła
  • 4 żółtka
  • sól
  • marmolada
  • olej do smażenia

Opcjonalnie: aromat w olejku, np. rumowy. 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie 1 szklankę mleka do małego garnuszka i podgrzejcie na małym ogniu. Co jakiś czas mieszajcie, by mleko się nie przypaliło. Wystarczy podgrzać tylko trochę - powinno być ciepłe, a nie gorące.
  2. Do miseczki wrzućcie rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru. Wlejcie podgrzane mleko, wymieszajcie i odstawcie, aż drożdże zaczną pracować. 
  3. Następnie przesiejcie pół kilograma mąki do dużej miski. Wsypcie cukier, który wam pozostał, żółtka, sól oraz, opcjonalnie, aromat w olejku. Na koniec dodajcie wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem wymieszajcie i zacznijcie wyrabiać. 
  4. W międzyczasie rozpuśćcie w garnuszku 4 łyżki masła. Mieszajcie co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Odstawcie do ostygnięcia.
  5. Kiedy masło będzie już ostudzone, wlejcie je do ciasta i wyrabiajcie dalej, aż będzie elastyczne. Przełóżcie je z powrotem do miski, przykryjcie ją ściereczką i odstawcie na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie wyjmijcie ciasto i rozwałkujcie na stolnicy. Podzielcie je sobie na 2 części. Na jednej z nich wykładajcie marmoladę, po 1 łyżeczce, w równych rządkach z odstępami. Na drugą nie kładźcie nadzienia.
  7. Następnie przykryjcie część ciasta pokrytą marmoladą drugim, pustym plackiem. Weźcie szklankę i wytnijcie nią pączki.
  8. Gotowe bułeczki odstawcie na pół godziny, by jeszcze wyrosły.
  9. Po tym czasie smażcie je na gorącym oleju, do ozłocenia z obu stron. Odsączcie z tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypcie cukrem pudrem.