Kotlety schabowe to obowiązkowa pozycja w tradycyjnym menu. Można podać je w klasycznej wersji lub trochę poeksperymentować, przygotowując np. kotlety gyros. Jeśli jednak jesteście tradycjonalistami – zadbajcie o odpowiednie zamarynowanie tej potrawy. Żeby schabowe były mięciutkie i soczyste – użyjcie do tego 2 składników.
Marynata z 2 składników do kotletów schabowych
Wydobędziecie jeszcze więcej smaku z kotletów schabowych, jeśli namoczycie je w mieszance przygotowanej z mleka oraz obranego i rozgniecionego czosnku. Moczcie w niej mięso przez kilka godzin. Po usmażeniu będzie kruche i obłędnie smaczne. Postawcie na polski czosnek - jest on zdrowszy i dużo bardziej aromatyczny niż chiński.
W przypadku, gdy nie macie ochoty na posmak czosnku – postawcie na tradycyjną marynatę z mleka i cebuli. Ten trik często stosowały nasze mamy i babcie, on również sprawi, że kotlety staną się miękkie i będą rozpływać się w ustach.
Inne sposoby na zamarynowanie mięsa
Ciekawym rozwiązaniem jest też zamarynowanie kotletów w maślance lub jogurcie – wyjdą wtedy bardzo delikatne. Możecie również dodać swoje ulubione przyprawy, żeby wydobyć głębię smaku.
Dla tych, którzy mają chęć na nieco ostrzejszą mieszankę, idealnie sprawdzi się ketchup połączony z musztardą lub połączenie przypraw, jajek i mleka.
Komentarze