Gotowanie ziemniaków wydaje się banalnie łatwą sprawą, a większość osób robi to wręcz automatycznie. Można odnieść wrażenie, że nie ma w tym nic trudnego trzeba by się naprawdę postarać, żeby cokolwiek zepsuć. Okazuje się to jednak bardzo mylnym założeniem. Część osób notorycznie popełnia 1 błąd, przez który ucieka z ziemniaków duża część witamin.

Jak poprawnie należy gotować ziemniaki?

Ziemniaki, poza wysoką zawartością skrobi, są bogate również w wiele witamin, między innymi witaminę A, B,,C. Zawierają także magnez, siarkę, która działa przeciwzapalnie oraz potas obniżający ciśnienie krwi.

Podczas gotowania część tych cennych wartości ucieka z ziemniaków, rozpuszczając się w wodzie. Można jednak temu zaradzić, dodając do garnka z ziemniakami jedną marchewkę. Gdy gotuje się ona razem z ziemniakami, zapobiega to uwalnianiu się witaminy C z ziemniaków, która jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzieje się tak za sprawą beta-karotenu, który znajduje się w tym marchewce. Pamiętajcie też, żeby ziemniaki posolić dopiero pod koniec gotowania. 

Inne sposoby na zachowanie zdrowotnych właściwości ziemniaków

Kolejnym sposobem na zachowanie witamin w ziemniakach jest przyrządzenie ich w mundurkach. To właśnie ich skórka zawiera najwięcej cennych witamin oraz minerałów.

Jeśli jednak nie macie ochoty jeść ziemniaków w takiej formie, możecie obrane skórki podgotować, następnie upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Świetnie sprawdzą się jako przekąska między posiłkami, a co najważniejsze – taki sposób podania ich jest bardzo zdrowy.