Jeśli domowe pączki kojarzą wam się z koniecznością spędzenia całego popołudnia w kuchni, mój przepis zmieni waszą opinię. Oprócz pączków drożdżowych istnieją też inne, szybkie pączki z zaledwie kilku składników. Są one zdecydowanie tańsze niż gotowce z cukierni, a równie smaczne. Możecie je podać zarówno z cukrem pudrem, jak i lukrem czy nadziać po usmażeniu - jak klasyczne. W dodatku nie wymagają one użycia jajek. Jest to ważne szczególnie dla osób uczulonych na jajka, które bywają pokrzywdzone w Tłusty Czwartek (jajek używa się do niemal każdego ciasta). W tak ważne święto żaden łasuch nie będzie stratny. 

Jak zrobić i podać szybkie pączki z 4 składników?

Szybkie pączki nie zawsze muszą być na bazie serka homogenizowanego - choć takie pączki są znane zdecydowanie najlepiej. Pączki bez jajek wg mojego przepisu zawierają jedynie mąkę, proszek do pieczenia (lub sodę), cukier i jogurt naturalny, który wespół z głębokim tłuszczem pomoże ciastu zachować wilgotność.

Pączki jogurtowe możecie podawać zarówno z cukrem pudrem, jak i z cukrem drobnoziarnistym wymieszanym z waniliowym, z cynamonem lub z prostym lukrem - jak oryginalne pączki z cukierni. Będą one smaczne również z polewą czekoladową, czekodżemem lub dżemem owocowym. Możecie też zrobić z nich słodkie mini desery na patyczku - cake popsy na imprezę. Wystarczy usmażyć pączki wielkości orzecha włoskiego, wbić w każdego pączka dłuższy patyczek, zamoczyć w polewie lub lukrze i obsypać dekoracyjną posypką, orzechami lub np. płatkami jadalnego złota. 

Błyskawiczne pączki bez jajek - przepis 

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1/2 łyżeczki sody)
  • 4 łyżki drobnego cukru

Dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przelejcie jogurt do miski. Przesiejcie do niego mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajcie cukier i wymieszajcie energicznie do połączenia się składników. Masa powinna być gładka i bez grudek, a jednocześnie gęsta.
  2. Rozgrzejcie w garnku głęboki tłuszcz. Pączki powinny w nim swobodnie pływać.
  3. Formujcie z ciasta ręcznie średnie kuleczki wielkości niewielkich pączków. Wrzucajcie na rozgrzany tłuszcz i smażcie z obu stron na złoto. 
  4. Wyjmujcie łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wystudźcie.
  5. Po wystudzeniu oprószcie cukrem pudrem i jedzcie od razu.