Kluski śląskie lubi praktycznie każdy - i to nie tylko na Śląsku, z roladami wołowymi czy modrą kapustą. Kluski ziemniaczane z dziurką podawać można również z masłem i cebulą, z sosem pieczarkowym lub ze skwarkami z boczku, a także z gulaszem lub sosem gulaszowym czy też pieczeniowym i surówką. Kluski pasują mi również do pieczonego schabu, kaczki oraz sosu z grzybów leśnych. Współgrają też z mięsnym nadzieniem, z pesto lub z serem żółtym, a nawet pleśniowym. W wersji serowej polecam je szczególnie po obsmażeniu. Swojski sos czosnkowy czy koperkowy na bazie śmietanki również się nadaje. 

Jak zrobić kluski śląskie, by były jędrne i puszyste?

Oprócz ugotowanych ziemniaków w podstawowym przepisie potrzebna jest mąka ziemniaczana i sól. Opcjonalnie dodaje się też jajko. Najwięcej problemów sprawia zwykle mąka ziemniaczana. Zbyt duża ilość sprawi, że kluski będą gumowate. Zbyt mała ilość nie zwiąże ciasta. Klasyczna, zwykle wykorzystywana proporcja to 4:1 (4 części świeżo ugotowanych ziemniaków na 1 część mąki ziemniaczanej). 

Aby masa dobrze się lepiła i dawała formować w kuleczki, ziemniaki są jeszcze ciepłe i skrobiowe (najlepiej typu B/C lub C). Jeśli korzystam z wczorajszego purée, dodaję do nich 1 łyżkę masła w temp. pokojowej, 1 żółtko lub całe jajko. 

Od niedawna moje kluski są jeszcze bardziej pulchne i jędrne. Wykorzystuję patent znany wszystkim fanom naleśników. Dodaję do masy ziemniaczanej odrobinę - ok. 1, maksymalnie 2 łyżki mocno gazowanej wody. „Bąbelki” takiej wody pomogą napowietrzyć ciasto. Gotowe kluski będą bardziej pulchne. Wlewam najpierw 1 łyżkę i w razie potrzeby dodaję drugą. Ważne, by ciasto nie zrobiło się zbyt płynne. W przeciwnym razie trzeba będzie zarobić ciasto na stolnicy podsypanej mąką, a wtedy kluski mogą wyjść twarde. Takich nie lubi nikt. Jak zrobić kluski śląskie z „bąbelkami”? Oto przepis.

Przepis na kluski śląskie z dodatkiem wody gazowanej 

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych, lekko przestudzonych ziemniaków
  • ok. 200-250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie, można pominąć)
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżki wody gazowanej

Dodatkowo: odrobina mąki pszennej do podsypania blatu podczas wyrabiania ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie. Utłuczcie na purée lub przepuśćcie przez praskę do ziemniaków. Odłóżcie na chwilę do przestudzenia.
  2. Z jeszcze ciepłych ziemniaków odejmijcie czwartą część. Do reszty dodajcie mąkę ziemniaczaną, następnie dodajcie z powrotem czwartą część ziemniaków u wyróbcie miękkie, elastyczne ciasto. 
  3. Dodajcie 1 łyżkę gazowanej wody i ewentualnie jajko, wyróbcie szybko ponownie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajcie jeszcze 1 łyżkę wody. 
  4. Z ciasta uformujcie wałek i pokrójcie go na równe części. W razie potrzeby podsypcie blat mąką pszenną. Uformujcie z pokrojonego ciasta kluski i wyciśnijcie palcem w każdej niewielkie zagłębienie. 
  5. Wrzucajcie kluski partiami do osolonej, wrzącej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujcie ok. 1,5-2 minuty. 
  6. Wyłówcie kluski łyżką cedzakową i podawajcie z ulubioną okrasą.