Na pewno tak jak ja, znacie to uczucie, gdy „chodzi za wami” coś słodkiego, ale brakuje wam czasu czy energii na dłuższe posiedzenie w kuchni i pilnowanie piekarnika. Przepis na szybkie ciasto z jabłkami przydaje mi się również wtedy, gdy goście mają za godzinę pojawić się w waszym progu. Ten wypiek zawsze wychodzi wilgotny, ale jednocześnie nie znajdziecie w nim zbitej grudy z zakalcem (choć są i tacy, którzy go lubią - mnie nie przeszkadza). Jest jeszcze prostszy niż szarlotka lub czasochłonny i wymagający precyzji strudel. Ciasto z jabłkami wg tego przepisu robi się praktycznie samo. Po zmiksowaniu masy i pokrojeniu jabłek reszta leży w gestii piekarnika.

Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami?

Szybkie ciasto jabłkowe to nie zawsze zapiekane jabłka pod kruszonką (angielskie crumble). Jeśli chcę miło zaskoczyć gości i pokazać im większe zaangażowanie, wykorzystuję ten niezawodny przepis na ciasto „z prawdziwego zdarzenia”. Do puszystego, ubitego koglu-moglu ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszam tak, by nie było grudek. Potem dodaję olej i jogurt naturalny - oba są źródłem tłuszczu, który pomoże nabrać wilgotności ciastu. Taką masą zalewam jabłka w formie.

Jeśli chcecie, 1/4 jabłek możecie odłożyć i po obtoczeniu ich delikatnie w mące ułożyć na wierzchu ciasta. Jabłka pokrójcie w średniej grubości plasterki - oczywiście bez gniazd nasiennych. Nie musicie ich obierać. Skórka pomoże im zachować kształt. Zamiast jabłek możecie też wykorzystać inne owoce, nawet mrożone, i potraktować je w dokładnie ten sam sposób. 

Przepis na najprostsze na świecie ciasto z jabłkami 

Składniki:

  • 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 5 małych, najlepiej kwaśnych jabłek
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. W misce zmiksujcie jajka i oba rodzaje cukru na jasny i puszysty kogel-mogel. Dodajcie olej, jogurt i ponownie zmiksujcie.
  2. Przesiejcie do środka mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksujcie ponownie. 
  3. Umyte jabłka pokrójcie w cząstki i usuńcie gniazda nasienne. Nie musicie ich obierać. Oddzielcie 1/4 cząstek, jeśli chcecie.
  4. Wyłóżcie formę papierem do pieczenia, na dnie rozłóżcie 3/4 jabłek i zalejcie ciastem.
  5. Resztę jabłek obtoczcie delikatnie w mące i wetknijcie w wierzch ciasta (możecie też pominąć ten krok i na spód formy dodać wszystkie jabłka).
  6. Włóżcie do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczcie ok. 35-40 minut, do zezłocenia się wierzchu i suchego patyczka.