Dodatkowo, jeśli zdecydujecie się na mini pączki z serka wiejskiego wielkości orzecha włoskiego, będziecie mogli bez wyrzutów sumienia zjeść nawet 20 sztuk. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by chwilę po usmażeniu, gdy lekko przestygną, nadziać je ulubionym dżemem lub kremem budyniowym czy adwokatem. Ponieważ pączki z serka wiejskiego są dość małe, najłatwiej zrobicie to za pomocą strzykawki.  

Przepisy na pączki - alternatywa dla klasycznych 

Jeśli chcecie, by wasze pączki były nieco lżejsze, wykorzystajcie przepis na pieczone drożdżowe bułeczki pączkowe. Będą one puszyste i mięciutkie bez smażenia i nasiąkania tłuszczem. Do złudzenia będą one również przypominać te, które znacie z cukierni. Tutaj trzeba nieco zaczekać, aż ciasto wyrośnie (zarówno w masie, jak i już uformowane w kuleczki), ale warto. 

Doskonałym pomysłem na obejście czekania, aż wyrośnie ciasto, będą oponki z ciasta półfrancuskiego. Wystarczy w rozmrożonym płacie ciasta (w temp. pokojowej) wyciąć 2 otwory - jeden duży, drugi mniejszy i wrzucić takie kółeczka na gorący tłuszcz. Smażone oponki szybko się zezłocą. Możecie też zrezygnować ze smażenia, a jedynie posmarować je lekko olejem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 20 minut. Oponki podawajcie z rozpuszczoną w kąpiel wodnej czekoladą lub lukrem

Jeśli chcecie jeszcze bardziej ułatwić sobie życie (a przy okazji je osłodzić), wykorzystajcie też poniższy przepis na ultrapuszyste pączusie z serka wiejskiego.

Najszybsze pączki z serka wiejskiego - przepis

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 200 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 20 g (4 łyżeczki) cukru
  • 10 ml (2 łyżeczki) octu 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: 

  1. Zmiksujcie serek wiejski na gładką masę o konsystencji śmietany. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem mąki i wymieszajcie na jednolitą masę.
  2. Dodajcie mąkę i mieszajcie dalej (rózgą lub dużą łyżką), aby uzyskać gęste ciasto.
  3. Ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego* i wyciskajcie niewielkie porcje do szerokiego garnka z głębokim, rozgrzanym olejem w środku. Ciasto możecie dla ułatwienia odcinać nożykiem lub nożyczkami. 
  4. Smażcie na złoty kolor. 
  5. Pączki z serka wiejskiego podawajcie posypane cukrem pudrem. 

*Jeśli nie macie rękawa cukierniczego, zróbcie rożek z pergaminu lub papieru do pieczenia (najlepiej grubszego) i wytnijcie końcówkę - to będzie wasz rękaw.  

Źródło przepisu: Facebook (@jedz.pysznie)