Żurek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Żurek robiłam po raz pierwszy. Użyłam zakwasu, który zrobiłam wedle zaleceń mamy. Z dodatkiem pieczarek i kiełbaski był pysznym początkiem naszego śniadania.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dkg pieczarek
    20 dkg boczku wędzonego
    2 kawałki (ok 15cm) kiełbasy wiejskiej
    2 ugotowane na twardo jajka
    2 litry wody
    0,4l zakwasu na żurek
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka mąki
    przyprawy: maggi, ziarenka smaku, pieprz, majeranek- wedle uznania
    3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zakwas

Żurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki gotujemy w wodzie 1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy pokrojone pieczarki. Dodajemy 2 kawałki kiełbaski, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotujemy.
  • Boczek podsmażamy na patelni 2. Boczek kroimy na mniejszą kostkę, podsmażamy na patelni, a gdy się przyrumieni dodajemy do gotujących się pieczarek i kiełbaski.
  • Ugotowaną kiełbaskę wyciągamy 3. Po ok. 20 minutach wyciągamy ugotowaną kiełbaskę, żeby nam się całkiem nie rozgotowała.
  • 4. Do żurku wlewamy dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku mieszamy zimną wodę z mąką, wlewamy do całości, gotujemy. Z garnka odbieramy troszkę płynu i w nim rozprowadzamy śmietanę. Wlewamy i ponownie czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy kiełbaskę.
    Podajemy z jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Jajka Boczek Kiełbasa Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować