Zupa z brukselką

4.5 (156 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupę można podać w 2 wersjach czyli miksujemy na krem lub podajemy już bez miksowania. Gdy miksujemy podajemy ją z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany gęstej

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki rosołu drobiowego lub bulionu z 3 kostek
    450 gram mrożonej brukselki
    1 duża marchewka
    3 duże ziemniaki
    1 cebula
    1 listek laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    Pieprz mielony kolorowy
    0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki masła sklarowanego
    dodatkowo
    groszek ptysiowy
    gęsta kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekaną zeszklić na masełku dodając 0,5 łyżeczki cukru, dodać startą na gr oczkach marchewkę, podsmażyć 2 minutki. Następnie wlać gorący rosół, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, listek i ziele.
    Gotować do miękkości około 25 minut. W trakcie gotowania doprawić wywar kminem, pieprzem i ewent. solą oraz cukrem.
    Zupę można podać w 2 wersjach czyli miksujemy na krem lub podajemy już bez miksowania. Gdy miksujemy podajemy ją z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany gęstej

Porady

Brukselka ma w sobie goryczkę, dlatego ją zamrażam, wówczas jest lepsza w smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować