Sezon brukselkowy jeszcze trwa, więc warto korzystać z niego póki można. Dzisiaj połączyliśmy jedną z naszych ulubionych zup z mini kapustką. Do tego jajko na miękko i rozpływamy :P
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
3-4 ziemniaki
1 łyżka masła
1,5 l bulionu warzywnego
200 g brukselki
70 ml śmietany 18%
1 łyżka mąki
1 pęczek koperku
4 jajka ugotowane na miękko
sól, pieprz
Zupa koperkowa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym rondlu roztapiamy masło i smażymy warzywa. Następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min.
W tym czasie brukselki oczyszczamy, usuwając zwiędłe liście, większe kroimy na pół. Kapustki wrzucamy do zupy, gotujemy kolejny kwadrans na średnim ogniu.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody, hartujemy wywarem z zupy i dodajemy do całości, dokładnie mieszając. Podgrzewamy, nie zagotowujemy.
Następnie dodajemy posiekany koperek, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z jajkiem na miękko.
Przy okazji zdradzimy Wam, jak zrobić idealne jajko na miękko bez zegarka…
Do rondelka wlewamy zimną wodę, wkładamy jajka, przykrywamy i wstawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i szybko przelewamy zimną wodą.
Komentarze