Zupa koperkowa z brukselką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon brukselkowy jeszcze trwa, więc warto korzystać z niego póki można. Dzisiaj połączyliśmy jedną z naszych ulubionych zup z mini kapustką. Do tego jajko na miękko i rozpływamy :P

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    3-4 ziemniaki
    1 łyżka masła
    1,5 l bulionu warzywnego
    200 g brukselki
    70 ml śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    1 pęczek koperku
    4 jajka ugotowane na miękko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa koperkowa

Zupa koperkowa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa koperkowa z brukselką 1. Marchew kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym rondlu roztapiamy masło i smażymy warzywa. Następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min.
    W tym czasie brukselki oczyszczamy, usuwając zwiędłe liście, większe kroimy na pół. Kapustki wrzucamy do zupy, gotujemy kolejny kwadrans na średnim ogniu.
    Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody, hartujemy wywarem z zupy i dodajemy do całości, dokładnie mieszając. Podgrzewamy, nie zagotowujemy.
    Następnie dodajemy posiekany koperek, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy z jajkiem na miękko.

    Przy okazji zdradzimy Wam, jak zrobić idealne jajko na miękko bez zegarka…
    Do rondelka wlewamy zimną wodę, wkładamy jajka, przykrywamy i wstawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i szybko przelewamy zimną wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować