Zupa mięsna z brukselką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo spodobała nam się karkówka, która rozpada się w ustach. Postanowiliśmy przyrządzić na niej zupę, która w zasadzie robi się sama.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g karkówki wieprzowej
    2 litry bulionu wołowego
    500 g ziemniaków
    1 cebula
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    180 g koncentratu pomidorowego
    400 g brukselki
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    cukier
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Zupa mięsna z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa mięsna z brukselką 1. Karkówkę kroimy na plastry. Oprószamy cukrem, solą i pieprzem. Przekładamy do rozgrzanego garnka, obsmażamy i zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dusimy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Mięso szarpiemy widelcami.
    Następnie dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki, posiekaną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, gotujemy 20 min, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, oczyszczone brukselki i gotujemy do ich miękkości.
    Mąkę podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy wywar, rozrabiamy i dajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Karkówka Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować