Zupa meksykańska po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, umyć i także pokroić w kostkę.
Paprykę po umyciu tak samo jak inne warzywa także drobno pokroić.
Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć z zalewy ale fasolkę dobrze byłoby przepłukać dodatkowo wodą.
2.W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć razem z papryką i cebulą.
Gdy mięso się podsmaży wlać rosół i dusić pod przykryciem 15 minut a potem dodać marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy i dalej chwilę gotować a potem dodać ziemniaki ( jeżeli mamy gatunek ziemniaków, które się długo gotują to należy je dodać razem z marchewką ).
Gdy wszystko jest miękkie dodać odsączone składniki, zagotować zupę, ewentualnie doprawić i zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Zupę ponownie zagotować i podawać gorącą.
Komentarze