Pieczeń drobiowa z siedzuniem sosnowym i serem korycińskim

3.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Dziś polecam Wam pieczeń drobiową z siedzuniem sosnowym. Pieczeń można podać do obiadu na ciepło na przykład z sosem grzybowym lub jak wystygnie po prostu do pieczywa. W takich pieczeniach fajne jest to, że możemy wykorzystać resztki kurczaka czy innego pieczonego mięsa, jaki nam zostanie z obiadu. Nic nie wyrzucamy i tworzymy coś nowego, co ze smakiem zjemy. A przecież w każdym domu coś zostaje, bo po prostu zrobimy za dużo lub akurat nie mamy apetytu. Niestety czasy są coraz trudniejsze, to trzeba jakoś sobie radzić i nie marnować jedzenia.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 650 g pieczonego kurczaka
    350 g ugotowanego siedzunia sosnowego
    250 g sera korycińskiego z czosnkiem
    2 duże jajka
    1 duża cebula
    3 łyżki płatków owsianych
    1/2 szk rosołu (opcjonalnie wody)
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz, papryka wędzona, estragon do smaku
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony Wędliny

Pieczeń drobiowa z siedzuniem sosnowym i serem korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła lub oleju, wystudzić. Mięso kurczaka razem ze skorą zmielić, siedzunia posiekać, a ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wszystko umieścić w misce, dodać do smaku przyprawy, jajka, posiekaną natkę i rosół i wymieszać masę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do nie masę pieczeniową. Wyrównać powierzchnię i posypać odrobiną bułki tartej. Pieczeń piec 45 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak wędzony Grzyby leśne Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować