Zupa meksykańska

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smaczna, sycąca, pikantna zupa dla amatorów ostrych smaków.

Składniki:

  • • 300 g mięsa mielonego (np. łopatki)
    • puszka pomidorów
    • puszka kukurydzy
    • puszka czerwonej fasoli
    • 2 cebule
    • korzeń pietruszki
    • 2 marchewki
    • seler
    • por
    • 4 średnie ziemniaki
    • 300 ml soku pomidorowego
    • papryka czerwona i żółta
    • 2 papryczki chili
    • 200 g sera żółtego
    • listki kolendry świeżej lub suszonej
    • liście lubczyku
    • papryka wędzona, chili
    • sól, pieprz, mielony kumin, liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa meksykańska

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bulion warzywny: na wrzącą wodę wrzucamy marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liście lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy około pół godziny, po czym przecedzamy.
  • 2. Cebulę i papryczkę chili siekamy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju (najlepiej w garnku o grubym dnie). Do cebuli dodajemy mielone mięso i podsmażamy.
  • 3. Paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko podsmażamy około 5 minut, a następnie zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
  • 4. Następnie do zupy dodajemy osączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz puszkę pomidorów i sok pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, papryką wędzoną, mielonym kuminem oraz posiekanymi listkami kolendry. Wszystko gotujemy około 5 minut.
  • 5. Każdą porcję posypujemy startym żółtym serem oraz posiekanymi listkami kolendry
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kukurydza Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować