Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy bulion warzywny: na wrzącą wodę wrzucamy marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liście lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy około pół godziny, po czym przecedzamy.
2.Cebulę i papryczkę chili siekamy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju (najlepiej w garnku o grubym dnie). Do cebuli dodajemy mielone mięso i podsmażamy.
3.Paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko podsmażamy około 5 minut, a następnie zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
4.Następnie do zupy dodajemy osączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz puszkę pomidorów i sok pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, papryką wędzoną, mielonym kuminem oraz posiekanymi listkami kolendry. Wszystko gotujemy około 5 minut.
5.Każdą porcję posypujemy startym żółtym serem oraz posiekanymi listkami kolendry
Komentarze