Nadziewane mielone

4 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Robiłam już różne kombinacje makaronowe i tym razem padło na taką. Kotlety niby zwykłe, a jednak inne i wzbogacone o królową jesieni, czyli dynię. Do tego trochę makaronu, sera żółtego i przypraw i wyszły fajne mielońce. Prosto i smacznie i to się liczy.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Nadzienie:
    250 g dyni
    200 g żółtego sera
    1 szk ugotowanego makaronu (drobnego) Goldmaczki
    pasta do dań z patelni z suszonymi pomidorami do smaku
    sól i pieprz do smaku
    1 jako

    Mięso:
    1 kg łopatki wieprzowej
    1 duża bułka (czerstwa)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    2 jajka

    Dodatkowo:
    bułka tarta
    olej
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Nadziewane mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię zetrzeć na najdrobniejszych oczkach i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać ugotowany wcześniej makaron i przyprawy oraz jajko i wymieszać, wystudzić nadzienie i dodać do niego starty żółty ser. Ponownie wymieszać masę.
    Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Łopatkę i bułkę zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek podsmażyć i wystudzić. Doprawić do smaku i wyrobić masę.
    Masę mięsną dzielić na 150g porcje. Rozpłaszczać na dłoni masę, na środek kłaść porcje nadzienia, zlepiać kotlety formując kule i lekko spłaszczać. Uważać, aby nadzienie było całkowicie schowane w masie mięsnej. Każdy kotlet obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Dynia Ser żółty Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować