Zupa meksykańska

4.46 (205 ocen)

  • 30 min

Pyszna, sycąca zupa, której nikt się nie oprze!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    500g mięsa mielonego
    300g pieczarek
    Puszka kukurydzy
    Puszka czerwonej fasoli
    Cebula
    Bulion lub jedna kostka rosołowa
    Koncentrat pomidorowy
    Papryka ostra i chili w proszku
    Oregano
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (205 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, usmażyć na dużym ogniu razem z mięsem i oregano. Mięso może się lekko zrumienić. Przełożyć do garnka. Pieczarki obrać, odciąć ogonki, a same kapelusze pokroić w talarki. Przesmażyć na odrobinie oleju na dużym ogniu, aż lekko zmiękną. Przełożyć do garnka z mięsem, wsypać odsączoną kukurydzę. Całość zalać wrzątkiem lub bulionem, tak aby zakryć wszystkie składniki. Jeśli używamy samej wody dodajemy kostkę rosołową. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolę, doprawić do smaku. Zupa ma być pikantna. Podawać z pieczywem.

Porady

Najładniej w zupie wyglądają małe pieczarki, wówczas możemy je pokroić w talarki razem z trzonkami. I w ten sposób po usmażeniu dodać do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować