Składniki na 6 porcji:
500g mięsa mielonego
300g pieczarek
Puszka kukurydzy
Puszka czerwonej fasoli
Cebula
Bulion lub jedna kostka rosołowa
Koncentrat pomidorowy
Papryka ostra i chili w proszku
Oregano
sól, pieprz
Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, usmażyć na dużym ogniu razem z mięsem i oregano. Mięso może się lekko zrumienić. Przełożyć do garnka. Pieczarki obrać, odciąć ogonki, a same kapelusze pokroić w talarki. Przesmażyć na odrobinie oleju na dużym ogniu, aż lekko zmiękną. Przełożyć do garnka z mięsem, wsypać odsączoną kukurydzę. Całość zalać wrzątkiem lub bulionem, tak aby zakryć wszystkie składniki. Jeśli używamy samej wody dodajemy kostkę rosołową. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolę, doprawić do smaku. Zupa ma być pikantna. Podawać z pieczywem.
Porady
Najładniej w zupie wyglądają małe pieczarki, wówczas możemy je pokroić w talarki razem z trzonkami. I w ten sposób po usmażeniu dodać do zupy.
Komentarze