Świąteczne ciasteczka

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już robimy listę zakupów, kupujemy prezenty i myślimy nad świątecznym menu. Oprócz tradycyjnych ciast i pierników mam dziś propozycję na pyszne i szybkie do zrobienia świąteczne ciasteczka. Są pyszne i warto choć trochę zrobić ich dla odmiany od tradycyjnych wypieków. Oczywiście możemy robić je też bez okazji. Ciasteczka szybko znikają, więc polecam zrobić podwójną porcję.

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 500
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g cukru pudru
    1 szczypta soli
    200 g miękkiego masła
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g białej czekolady
    1/2 szk migdałów
    ok. 100 ml mleka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka maślane

Świąteczne ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wlać mleko i wymieszać. Następnie dodać posiekane czekolady i migdały (ja użyłam rozdrabniacza). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dwóch łyżek kłaść porcje ciasta zostawiając niewielkie odstępy. Z ciasta można formować kuli i je spłaszczać, ale nie ma takiej potrzeby. Ciasteczka piec 15-20 minut w 180 stopniach. Jeżeli chcemy upiec 2 blachy na raz, należy włączyć termoobieg i zmniejszyć temperaturę na 165 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować