Zupa chrzanowa

4.5 (180 ocen)

Od wielu lat tę zupę gotuję na święta Wielkanocne. Wszyscy ją bardzo lubią, pomimo, że jest gotowana tylko raz w roku.

Składniki:

  • 30 dag szynki surowej (wędzonej)
    30 dag boczku wędzonego surowego
    30 dag kiełbasy (np. śląskiej)
    5 jajek
    1 mały słoik chrzanu
    1/2 szklanki śmietany słodkiej
    przyprawy - majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa chrzanowa - składniki 1. Szynkę, boczek i kiełbasę pokroić w paski, włożyć do garnka, nalać wody, dodać przyprawy i ugotować do miękkości.
  • zupa chrzanowa 2. Jajka ugotować na twardo.
    Żółtka utrzeć z chrzanem i dodać do zupy.
    Białka pokroić w paski i też dodać do zupy.
    Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Zabielić śmietaną.

Porady

Do tej zupy kupuję zawsze kiełbasę lepszego gatunku (nie zwyczajną). Zamiast szynki surowej można dać schab wędzony surowy. Żółtka z chrzanem ucieram blenderem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować