Dżem dyniowy o smaku pomarańczowym

4.5 (160 ocen)

  • 10 min

Naprawdę fajny pomarańczowy smak. Ten dżem robi się bardzo szybko i nie ma wcale posmaku dyni.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni
    1 kg jabłek
    2 pomarańcze
    1 cytryna
    1 kg cukru żelującego 2 : 1
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem dyniowy o smaku pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do garnka.
  • 2. Pomarańcze i cytrynę wyciskamy za pomocą wyciskarki do cytrusów i dodajemy do startych owoców razem z miąższem.
  • 3. Dodajemy cukier żelujący i zagotowujemy na wolnym ogniu. Po zawrzeniu gotujemy jeszcze 3 minuty.
  • 4. Gotowy dżem wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.

Porady

Można gorący dżem włożyć do słoików i słoiki przewrócić do góry dnem. Wtedy nie trzeba gotować słoików. Ja jednak wolę je pasteryzować wtedy wiem, że się nie zepsują. Czasami mam dżemy przez dwie lub trzy zimy i są dobre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować