Wielkanocny baranek

0 (0 ocen)

Ozdoba wielkanocnego stołu

Składniki:

  • 35 dag mąki
    8 dag margaryny
    1/3 szklanki cukru
    2 jajka
    5 dag drożdży
    1/4 szklanki mleka
    szczypta soli

Wielkanocny baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wielkanocny baranek 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru i zostawić do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać resztę cukru, roztopioną margarynę, jajka i sól. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić mikserem.
    Przykryć ciasto ręcznikiem i zostawić by wyrosło.
    Kiedy wyrośnie przełożyć do formy wysmarowanej masłem i piec około 45 min w temp. 180 st.

Porady

Formę należy wysmarować tylko masłem, bez mąki czy bułki tartej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy