Ziołowy okoń pieczony

0 (0 ocen)

Nie ma to jak świeżutka rybka. Tak przygotowana jest soczysta i smaczna

Składniki:


  • 1 okoń ( waga po wypatroszeniu 400 g )
    sól himalajska
    pieprz cytrynowy
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    kilka gałązek świeżego oregano
    kilka gałązek świeżej szałwii
    kilka gałązek świeżej natki pietruszki
    odrobina oleju lub oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ziołowy okoń pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. konia dokładnie oskrobać z łusek, można użyć tarki do ziemniaków jeżeli nie macie skrobaczki do ryb.
    Naciąć brzuch wzdłuż i wypatroszyć usunąć skrzela.
    Potem dokładnie umyć rybę i osuszyć.
    Posolić i popieprzyć z wierzchu i w środku ( jako, że pieprz jest cytrynowy nie ma potrzeby skrapiać ryby sokiem z cytryny ).
    Zioła umieścić w powłoce brzusznej ryby i położyć ją na talerz.
  • 2. Szczelnie zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin.
    Potem wyłożyć rybę na większy kawałek papieru do pieczenia, lekko naciąć ukośnie w kilka miejscach i położyć na rybie jeszcze kilka małych gałązek ziół.
    Dokładnie zawinąć rybę w papier i ułożyć na blaszce do pieczenia.
    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec rybę w zależności od piekarnika 25 - 30 minut.
    Podawać zaraz po upieczeniu na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Okoń Ryby Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować