Nie ma to jak świeżutka rybka. Tak przygotowana jest soczysta i smaczna
Składniki:
1 okoń ( waga po wypatroszeniu 400 g )
sól himalajska
pieprz cytrynowy
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka gałązek świeżego oregano
kilka gałązek świeżej szałwii
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
odrobina oleju lub oliwy z oliwek
Ziołowy okoń pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.konia dokładnie oskrobać z łusek, można użyć tarki do ziemniaków jeżeli nie macie skrobaczki do ryb.
Naciąć brzuch wzdłuż i wypatroszyć usunąć skrzela.
Potem dokładnie umyć rybę i osuszyć.
Posolić i popieprzyć z wierzchu i w środku ( jako, że pieprz jest cytrynowy nie ma potrzeby skrapiać ryby sokiem z cytryny ).
Zioła umieścić w powłoce brzusznej ryby i położyć ją na talerz.
2.Szczelnie zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin.
Potem wyłożyć rybę na większy kawałek papieru do pieczenia, lekko naciąć ukośnie w kilka miejscach i położyć na rybie jeszcze kilka małych gałązek ziół.
Dokładnie zawinąć rybę w papier i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec rybę w zależności od piekarnika 25 - 30 minut.
Podawać zaraz po upieczeniu na gorąco.
Komentarze