Żeberka w sosie własnym

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 10 min

Porządne kawałki mięsa duszone w gęstym i aromatycznym sosie zasmakują każdemu wielbicielowi żeberek.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • -1 kg żeberek pasków
    -5 średnich cebul
    -1 kostka rosołowa
    -1,5 łyżki przyprawy do mięs
    -1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu
    -1 łyżka mąki do obtoczenia żeberek
    -sól i pieprz
    -woda
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.83 (185 ocen)

Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na 8 części. Każdą dokładnie nacieramy solą i pieprzymy. Wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawę do mięs i dokładnie mieszamy, aby pokryła wszystkie żeberka. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Następnie żeberka obtaczamy w mące. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w grube pióra cebulę, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty.
  • 3. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy. Uzupełniamy wodę, tak by przykryła całe żeberka. Całość dusimy na wolnym ogniu 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.
  • 4. 1 łyżkę mąki rozprowadzamy w miseczce z 1 łyżką wazową sosu z żeberek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka, zagotowujemy. Całość w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem.

Porady

Tak przygotowane żeberka najlepiej smakują z kaszą i ogórkiem kiszonym, lub ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować