Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

4.5 (150 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

pyszna zapiekanka z połączenia wielu smaków

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - ser żółty: 25 dekagramów
    - papryka: 1 sztuka
    - ogórek (zielony): 1 sztuka
    - kukurydza: 0.5 szklanki
    - boczek wędzony: 20 dekagramów
    - kiełbasa: 20 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    SOS:
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatałowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie podgotowujemy ok. 15 minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę kiełbasa i boczkiem. Pieczarki kroimy na ćwiartki i smażymy. Paprykę i ogórka kroimy na małe kawałki wg uznania. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Sos:
    Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Cały czas mieszając żeby nie powstała „kluska” wlewamy po trochę mleka. Pod koniec doprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Podgrzewamy i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  • 3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki. Na nie dajemy wędlinę, następnie paprykę, ogórka i kukurydzę, na to wysypujemy pieczarki i polewamy sosem. Na samym końcu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach ok. pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować