Żurek wigilijny

0 (0 ocen)

Jedno z podstawowych dań wigilijnych

Składniki:

  • 1 szklanka zakwasu na żur
    1 marchewka
    1 pietruszka
    0,5 selera
    2-3 liscie alurowe
    2-3 ziela angielskie
    1 łyzeczka majeranku
    Sól, pieprz do smaku
    1 szklanka grzybów suszonych
    1 łyzka masła
    2 l wody
    ziemniaki

Żurek wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać wodą, aby namokły- najlepiej na cała noc. Ugotowac wywar: marchew, pietruszkę, seler, liscie laurowe, ziele angielskie, majeranek, masło zalac wodą. Gotować także z grzybami dodanymi razem z wodą, w której się moczyły. Gdy warzywa będą miękkie do wywaru wlac zakwas na żur. Doprowadzić do zagotowania i doprawić do smaku. Ugotowac ziemniaki w osolonej wodzie. Ziemniaki zalewac na talerzu gorącym żurem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek