Bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Robię ją bardzo często i zawsze szybko znika :)
Składniki:
Składniki: (u mnie naczynie ok.21x36 cm)
ok. 1,2 kg ziemniaków,
2 cebule,
ok. 60 dag boczku gotowanego,
ok. 60 dag pieczarek,
ok. 25-30 dkg żółtego sera,
2-3 łyżki przyprawy do ziemniaków,
oliwa z oliwy,
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w całości w lekko osolonej wodzie na półtwardo, a następnie pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Boczek pokroić w kostkę i również podsmażyć. Ser zetrzeć na tarce.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dno poukładać połowę cebuli, ziemniaków, pieczarek posypać przyprawa do ziemniaków i poukładać połowę boczku, posypać połową startego sera.
Następnie czynność powtórzyć. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut w temperaturze 190-200 ˚C, około 20 min przed końcem pieczenia ściągnąć nakrycie aby góra się zarumieniła.
Smacznego!
Komentarze