Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

4.92 (148 ocen)

Bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Robię ją bardzo często i zawsze szybko znika :)

Składniki:

  • Składniki: (u mnie naczynie ok.21x36 cm)
    ok. 1,2 kg ziemniaków,
    2 cebule,
    ok. 60 dag boczku gotowanego,
    ok. 60 dag pieczarek,
    ok. 25-30 dkg żółtego sera,
    2-3 łyżki przyprawy do ziemniaków,
    oliwa z oliwy,
Wystaw ocenę:

4.92 (148 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w całości w lekko osolonej wodzie na półtwardo, a następnie pokroić w plastry.
    Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Boczek pokroić w kostkę i również podsmażyć. Ser zetrzeć na tarce.
    Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Na dno poukładać połowę cebuli, ziemniaków, pieczarek posypać przyprawa do ziemniaków i poukładać połowę boczku, posypać połową startego sera.
    Następnie czynność powtórzyć. Naczynie przykryć folią aluminiową.
    Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut w temperaturze 190-200 ˚C, około 20 min przed końcem pieczenia ściągnąć nakrycie aby góra się zarumieniła.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować