ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI

4.49 (143 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwa w przygotowaniu zapiekanka ziemniaczana - idealna na obiad, bardzo sycąca. Pyszne połączenie ziemniaków, boczku i pieczarek. :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości,
    50 dag boczku,
    20 dag tartego sera żółtego,
    4 czubate łyżki śmietany,
    50 dag pieczarek,
    sól,
    pieprz,
    rozmaryn,
    papryka słodka,
    łyżka masła,
    garść posiekanej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroję w kostkę, ziemniaki w plasterki, pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
    Boczek podsmażam (bez dodatku tłuszczu) do momentu aż tłuszcz się wytopi, a boczek przyrumieni. Wylewam nadmiar wytopionego tłuszczu, dodaję śmietanę, 3/4 sera żółtego i przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn i słodką paprykę. Smażę na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera i śmietany. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, aż wyparuje z nich woda.
    Układam warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym: 1/3 ziemniaków, 1/2 boczku, 1/3 ziemniaków, ser, pieczarki, pozostałe ziemniaki, pozostały boczek. Posypuję natką pietruszki.
    Zapiekam pod przykryciem około 25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować