Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroję w kostkę, ziemniaki w plasterki, pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Boczek podsmażam (bez dodatku tłuszczu) do momentu aż tłuszcz się wytopi, a boczek przyrumieni. Wylewam nadmiar wytopionego tłuszczu, dodaję śmietanę, 3/4 sera żółtego i przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn i słodką paprykę. Smażę na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera i śmietany. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, aż wyparuje z nich woda.
Układam warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym: 1/3 ziemniaków, 1/2 boczku, 1/3 ziemniaków, ser, pieczarki, pozostałe ziemniaki, pozostały boczek. Posypuję natką pietruszki.
Zapiekam pod przykryciem około 25 minut w 180 stopniach.
Komentarze