ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

WSZYSTKIM SMAKOWAŁA

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (średniej wielkości będzie 25 szt)
    15 dag wędzonego boczku
    15 dag swojskiej kiełbasy czosnkowej
    1 cebula
    20 dag pieczarek
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    200 ml śmietany 18%
    1 jajko
    20 dag startego sera żółtego
    3 łyżki białego wina u mnie Carlo Rossi
    szczypiorek do dekoracji
    oraz
    1 czubata łyżeczka soli+ 1 łyżka masła + ¼ szklanki mleka+ 1 łyżeczka ziół prowansalskich do ziemniaków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrane i opłukane ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem masła i mleka oraz z dodatkiem ziół prowansalskich.
    Od momentu wrzenia, na średnim ogniu, gotowałam 15 minut, mają być al/dente
    Odcedzić. przestudzić i pokroić w plastry.
    Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki, przesmażyć.Doprawić czosnkiem, pieprzem.
    Oddzielnie przesmażyć pokrojone pieczarki.Doprawić do smaku pieprzem i solą.
    Formę do zapiekania natłuścić masłem. ułożyć ziemniaki. przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Na ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki,na nie zaś wędlinę z cebulką.
    Śmietanę wymieszać z rozmąconym jajkiem i serem startym, ja wlałam jeszcze wino. wymieszać i zalać potrawę.
    Zapiekać w 200 st ok 20 minut. Po upieczeniu posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować